Američki ultimatum Turskoj: za dva tjedna morate raskinuti ugovor o kupnji ruskih S-400

Američka televizija CNBC navodi kako je Washington Ankari dao ultimatum: tijekom iduća dva tjedna mora odustati od ugovora s Rusijom o isporuci protuzračnih sustava C-400 i mora kupiti američke sustave „Patriot“. Ukoliko to ne učini SAD će Tursku isključiti iz programa proizvodnje zrakoplova F-35, a prijete joj i sankcije.

Gosti televizije navode kako je američka administracija odlučna i ne namjerava produljivati rokove ovog ultimatuma. Washington nužnim smatra isporuke članicama NATO saveza one vojne tehnike koja je kompatibilna sustavima toga saveza, a u što se ruski S-400 ne uklapa. Osim SAD-a, Ankara se može susresti s protumjerama od strane NATO-a, smatra izvor spomenutog medija.

U svezi ove vijesti usuđujemo se prognozirati i kazati kako ultimatumi nisu produktivni kada je u pitanju Turska i njezino državno vodstvo. Teško da će i u konkretnom slučaju naići na „plodno tlo“. Čini se kako je Trumpova administracija zaigrala „najjačim mogućim kartama“ po čitavom nizu vanjskopolitičkih zbivanja – od trgovinskog rata s Kinom, vojnih prijetnji Iranu, najnovijih prijetnji sankcijama EU zbog plinovoda „Sjeverni tok 2“, pa do ove vijesti o ultimatumu Turskoj. Takva politika ne može završiti dobro, prije svega po same SAD, jer rezultira samo još većim otporom „ostatka svijeta“ i pokušajem iznalaženja drugih riješenja problema, izvan „dometa“ američkih prijetnji.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like