Američki veleposlanik u Rusiji: Krim je ukrajinski

Uspostava teritorijalne cjelovitosti Ukrajine je najvažniji čimbenik za poboljšanje američko-ruskih odnosa, izjavio je američki veleposlanik Jon Huntsman.

Na twitter stranici američkog veleposlanstva u Rusiji, diplomatu je postavljeno pitanje, pod čijom je nadležnošću poluotok Krim?

„Nepotrebno je postavljati američkom veleposlaniku pitanje na koje može odgovoriti bilo koji čovjek, upoznat s međunarodnim pravom. Krim je Ukrajina“, izjavio je Huntsman u svom video-odgovoru.

„Uspostava teritorijalne cjelovitosti Ukrajine ja kritični čimbenik za poboljšanje rusko-američkih odnosa“, kazao je američki veleposlanik.

Iz ovih riječi je najbolje vidljivo u kakvom su stanju današnji američko-ruski odnosi. Ukoliko se zna (a to znaju svi svjetski politički dužnosnici i politički analitičari) da je Krim stvar tzv. real-politike i da ga Rusija nikada i ni pod koju cijenu neće vratiti Ukrajini (to bi značilo krah ne samo vladajuće strukture Rusije nego i njezine (vanjsko)političke suverenosti), inzistiranje upravo na takvom scenariju od strane Washingtona, znak je, kako SAD još ni približno nije spreman na ozbiljniji početak pregovora s Moskvom koji bi bili usmjereni prema zatopljenju njihovih odnosa. S druge strane, Rusija kritizira Sjedinjene Države da međunarodno pravo primjenjuje selektivno tj. onako kako odgovara američkim interesima. Kada su pozicije dviju sila tako suprostavljene, o bilo kakvom brzom, pa čak i srednjoročnom poboljšanju njihovih odnosa ne može biti riječi. Naravno, to ne znači da dvije strane ne mogu i neće surađivati po onim pitanjima u svijetu koja su od zajedničkog imteresa. Ali stvar je u tome, da je takvih pitanja sve manje. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like