Američki vojni brod povučen je nakon samo osam godina zbog napuknuća trupa i korozije

Američki bojni brod LCS Coronado [LCS-4] proveo je samo osam godina u morskim i oceanskim vodama prije nego što je umirovljen. Odluka o završetku plovidbe je donijela američka mornarica, a razlog su strukturni nedostaci i pukotine na trupu, prenosi vojni portal Bulgarianmilitary.

LCS Coronado pripada klasi Independence, napadačkom desantnom brodu koji djeluje vrlo blizu neprijateljske obale. Odluka o umirovljenju broda donesena je davno, no 14. rujna službeno je stavljen izvan pogona. Uz LCS Coronado, još su dva broda povučena, uključujući USS Independence i  LCS Freedom [LCS-1] klase Freedom.

Proizvođač ovih brodova, klase Independence je brodogradilište Austal USA iz Alabame. Američka mornarica trebala je nabaviti ukupno 19 brodova klase Independence. Trenutno je 12 u aktivnoj službi, a ostale su ili u procesu naoružavanja ili u proizvodnji. No, ova klasa brodova Independence ima ozbiljne strukturne probleme. Riječ je o pukotinama u trupu i brzoj koroziji metala. Stručnjaci kažu da je to razlog zašto ova klasa brodova ima manju brzinu od očekivane.

Tajvanski vojni stručnjaci kažu da se u političkim krugovima Taipeija raspravlja o mogućoj nabavi nekoliko brodova iz jedne ili obje klase brodova. Ipak, kažu da je Tajvan svjestan tehničkih problema brodova. Poznati su im i troškovi održavanja, tvrde iz Taipeija. “Tajvan ih procjenjuje i prerano je dati definitivan odgovor hoće li biti kupljeni ili ne”, rekao je zamjenik tajvanskog ministra obrane Alex Poe. Što se tiče brodova klase Freedom, prema pisanju poljskog internetskog portala Defence 24, američka mornarica je planirala da devet brodova Freedom bude stavljeno izvan pogona u fiskalnoj 2023. godini, koja počinje u listopadu ove godine. To znači da će potpuno napustiti ovaj neuspjeli model, a ušteđena sredstva bit će uložena u program fregate Constellation.

Komentari

komentar





You may also like