Američki vojnici Irak napuštaju do 31. prosinca 2021.

Američka administracija namjerava prekinuti vojne operacije svojih oružanih snaga u Iraku do 31. prosinca 2021. godine, priopćio je State Department. 

Američko i iračko izaslanstvo jučer su održali sastanak. Iračku delegaciju predvodio je ministar vanjskih poslova Fuad Hussein , a u njoj su sudjelovali i članovi regionalne vlade Iračkog Kurdistana, dok je američku stranu predvodio državni tajnik Antony Blinken.

Tijekom pregovora, razgovaralo se o odredbama Strateškog okvirnog sporazuma iz 2008. godine, koji regulira prijateljske odnose i suradnju među zemljama. Strane su naglasile usredotočenost na razvoj suradnje. “Iračka vlada potvrdila je svoju predanost zaštiti osoblja Koalicije i potvrdila svoj stav da se sve koalicijske snage u Iraku nalaze na njezin poziv”, navodi se u tekstu zajedničke američko-iračke izjave.

Također, prisutnost međunarodnog osoblja na teritoriju Iraka namijenjena je samo pomaganju u sučeljavanju iračke vlade u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država – IS.

Komentari

komentar





You may also like