Američki vojnici napustili najveću bazu u Afganistanu

Danas i zadnje američke snage napuštaju vojnu zračnu bazu Bagram. To je najveća američka vojna baza u Afganistanu. Na strateški je značajnom položaju ispod planinskog lanca Hindukuš i koristi se kao vojna baza još od 50-tih, a koristio ju je i SSSR. Američka vojska je u 20 godina, koliko drži bazu, izgradila tamo “mali grad” sa svojim trgovinama, kino dvorana i sportskim dvoranama. Od 2001. kroz bazu je prošlo više od 100 000 NATO vojnika.

Dok AFP piše da se još ne zna kada i kome će biti predana vlast na bazom, Reuters prema navodima afganistanskog službenika tvrdi da će malom ceremonijom već sutra vlast nad bazom biti službeno uručena vladi u Kabulu.

Ceremonije i oproštajna druženja prilikom odlaska američke vojske skromne su i malene, niti blizu slavlja koje je postojalo dok je vojska dolazila pod pretpostavkom da će ostvariti pravdu nakon napada 9.11. Jedna od ostavština američke vojske su tone smeća, piše DW. Dio lokalnog stanovništvo traga po tom smeću u potrazi za materijalima koje mogu preprodati. Neodgovorni trend posebno je vidljiv oko spomenute baze Bagram.

Ovaj tjedan naročito puno NATO trupa napušta Afganistan. Čak 19 država je objavilo da je povuklo svoje trupe ovaj tjedan. U srijedu su Njemačka, Italija i Poljska i službeno objavile kraj svoje misije u Afganistanu.

Povlačenje se događa u sred sve žešćih sukoba između Talibana i vlade u Kabulu. Profesor iz Kabula Faiz Zaland tvrdi da su snage Talibana “pred vratima Kabula” i da je u proteklih mjesec dana 80 općina palo pod njihovu vlast, tvrdi za Al Jazeeru.

 
Komentari

komentar

You may also like