Američki vojnici počeli stizati u Poljsku za jačanje NATO-a u istočnoj Europi

Prva dodatna pojačanja američkih vojnika danas su stigla u vojnu bazu Rzeszow na jugoistoku Poljske, piše Reuters.

Mali zrakoplov je prevezao, kako je rekao poljski vojni izvor, američko zapovjedno osoblje i sletio je ujutro u zračnu luku Rzeszow-Jasionka. Pripreme za smještaj su se nastavile u bazi, koja je blizu granice Poljske s Ukrajinom. TV snimke pokazuju kako se priprema privremeni smještaj u G2A Areni u obližnjem mjestu Jasionka i na snimkama se može vidjeti kako radnici grade ogradu oko objekta gdje će biti smješteni vojnici.

“Kao što je najavljeno, prvi elementi brigadne borbene skupine iz 82. zračno-desantne divizije američke vojske stigli su u Poljsku”, rekao je glasnogovornik poljske vojske. U srijedu, američki predsjednik Joe Biden naredio je slanje gotovo 3000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku kako bi zaštitili istočnu Europu od potencijalnog prelijevanja ukrajinske krize. Oko 1700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. zračno-desantne divizije, rasporedit će se iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku “u sljedećim danima”, tvrde iz Pentagona.

Prema Pentagonu, eskadrila Stryker od oko 1000 američkih vojnika, koji su do sada bili smješteni u njemačkom gradu Vilsecku, bit će poslani u Rumunjsku. Osim toga, dodatne američke trupe su jučer stigle u Njemačku. Očekuje se da će ministri obrane NATO-a razgovarati o slanju daljnjih pojačanja u sklopu svog sljedećeg sastanka 16. i 17. ovog mjeseca.

Rusija je, očekivano, kritizirala ovaj potez. Odgovarajući na odluku američkog predsjednika Joea Bidena o slanju dodatnih vojnika u Europu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško je rekao da se radi o “štetnom” i “neopravdanom” potezu. Sada ispada da obje strane razmještaju vojnike blizu Ukrajine i međusobno se optužuju za taj potez.

Komentari

komentar





You may also like