Američki zapovjednik: rat u Afganistanu rasplamsat će se svom snagom

Danas i sutra u Bruxellesu se održava summit NATO saveza, na kojem će jedna od najvažnijih tema svakako biti i ona vezana uz odluku o povlačenju vojnika tog vojno-političkog saveza iz Afganistana. Odluka o tome bit će složena i sigurno se neće donijeti u ova dva dana, ali će, svakako, ovaj summit biti putokaz u kojem će smjeru ona ići do kraja travnja ove godine, za kada je, prvotno, temeljem Trumpovog sporazuma s talibanima, bilo planirano potpuno povlačenje stranih vojnika iz te zemlje u zamjenu za postizanje mirovnog sporazuma između talibana i središnje vlade u Kabulu.

Da će odluka teško ići u smjeru potpunog povlačenja svjedoči i današnja vijest s afganistanskog terena.

Zapovjednik američkih oružanih snaga u Afganistanu, general Scott Miller, izjavio je kako su neobično intenzivne borbe talibana ove zime dokaz su da će njihova proljetna ofenziva biti posebno intenzivna i ugroziti krhki mirovni proces u zemlji (info: Ariana News).

“To jednostavno ne stvara uvjete za napredak u onome za što se nadamo da je prekretnica u povijesti Afganistana” kazao je američki general, što je argumentirao riječima da su se borbe obično smirivale tijekom snježnih zimskih mjeseci, dok bi “proljetna ofenziva” talibana počinjala oko ožujka. „Međutim, ove godine, čak i zimi, borbe su bile intenzivne. To su pokazatelji kakva će biti proljetna ofenziva“, rekao je Miller. Osim toga, unutarafganistanski pregovori s talibanima u Dohi, koji bezuspješno traju od rujna prošle godine, potpuno su zastali, a čelnici talibana napustili su Katar što je pregovore dovelo na rub propasti.

Reuters javlja kako vlada u Kabulu već radi rekonstrukciju snaga i priprema operaciju za suprotstavljanje talibanskoj snažnoj „proljetnoj ofanzivi“.

Četiri talibanska izvora rekli su da je većina njihovih zapovjednika posljednjih tjedana pozvana u svoju matičnu bazu kako bi se pripremili za intenzivne borbe. Na sjeveroistoku Afganistana primjetna je aktivnost te radikalne organizacije – primjećuju se masovna kretanja jedinica, a talibanski izaslanici održavaju sastanke u džamijama kako bi regrutirali borce i prikupljali hranu.





Talibanski vojnik iz specijalnih snaga izjavio je za Reuters o priprema taalibana za bitke širokih razmjera.

“Ako ne napuste Afganistan na vrijeme, tada će se SAD, NATO i cijeli svijet suočiti s opasnim ratom, ratom koji se nije dogodio u posljednjih 20 godina”, kazao je.

General Miller priznao je da bi NATO-ove postrojbe ponovno mogle biti na meti ako Talibani donesu zaključak da je prekršen prošlogodišnji sporazum (s Trumpovom administracijom, op. GN.). Podsjećamo kako administracija Joe Bidena trenutačno preispituje isti sporazum a svoju konačnu odluku o njegovoj sudbini želi donijeti nakon konzultacija sa saveznicima.  Ako su istinite riječi navedenog američkog generala i ako Bidenova administracija promijeni Trumpovu odluku o povlačenju američkih vojnika, nedvojbeno će uslijediti jačanje borbi u toj srednjoazijskoj zemlji, što će, naravno, rezultirati i novim žrtvama s obje strane, što zapadni političari najmanje žele. Ljesovi s mrtvim vojnicima, pokriveni zastavama, koji stižu zrakoplovima, nikako nisu dobar temelj za pobjedu na budućim izborima. To je jako dobro znao i Trump ali nije imao vremena da postignuti sporazum realizira jer je prethodno i sam detroniziran s vlasti.





Ovaj „vrući kesten“ američke vanjske politike tako je ostao u rukama Bidenive administracije, a saveznici će ionako učiniti ono što Washington odluči.

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like