Američki zapovjednik specijalnih snaga: SAD nema zakonsku osnovu ostati u Siriji

U petak, 21. srpnja, američki NBC NEWS objavio je intervju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom

Između ostalog, ruski šef diplomacije osvrnuo se i na američku vojnu nazočnost u Siriji, kazavši, kako ne istupa protiv američkih baza u toj zemlji, ali da one moraju biti razmještene na temelju zakona. Izjavio je kako je u medijima vidio da su Sjedinjene Države u Siriji otvorile deset vojnih baza. Lavrov je naglasio, kako će nakon pobjede nad terorizmom u Siriji biti postignut sporazum koji će zadovoljiti sve etničke i vjerske grupe. Pritom će nazočnost stranih oružanih snaga i osnivanje vojnih baza odrediti isključivo vlada u Damasku.

U petak se na tu temu oglasio zapovjednik američkih snaga za specijalne operacije (USSOCOM) general Raymond A. Thomas, kazavši, kako Sjedinjene Američke Države nemaju zakonsko pravo ostati u Siriji bez dozvole Damaska i tamo provoditi vojnu operaciju protiv terorista.

„Nije daleko dan, kada će Rusi reći: „Zašto ste vi još u Siriji, SAD?“ Oni su već bili blisko tome… Mi smu tu ušli (u Siriju, op. GN.) opravdano, ali ukoliko Rusi zaigraju na tu kartu, ako mi poželimo ostati, nećemo to moći napraviti. Oni to mogu napraviti“, izjavio je general Thomas na forumu o sigurnosti u američkom Aspenu, u državi Colorado. Pritom je kazao kako je jedini temelj za boravak američkih vojnika u Siriji borba s terorizmom. U svezi toga Washington ne namjerava završiti svoje operacije, neovisno o prosvjedima državnih vlasti.

Podsjećamo, službeni Damask istupa protiv strane vojne nazočnosti na sirijskom teritoriju bez njegove dozvole. Međutim, u stvarnosti se Damask mora pomiriti s nazočnošću američkih vojnicima na svom teritoriju, iako su američki zrakoplovi u nekoliko navrata napadali i službenu sirijsku vojsku.

 





 

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like