Američki Zastupnički dom usvojio sankcije protiv Turske zbog kupnje S-400

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak Zakon o odobrenju nacionalne obrane (NDAA), odnosno zakon o vojnom proračuna koji predviđa i uvođenje sankcija Turskoj, objavio je Balkan Insight.

NDAA predviđa uvođenje sankcija Turskoj po saveznom Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA) zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400.

“Smatramo da potezi koje je poduzeo SAD u pogledu naše kupnje oružja nisu elegantni. Razgovarat ćemo o nekim pitanjima nakon što Biden preuzme dužnost”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, prenosi Balkan Insight.

SAD je isključio Tursku iz programa proizvodnje nevidljivog mlažnjaka F-35 zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava. Turska pak ističe da bi S-400 ne predstavlja prijetnju NATO-u te da bi trebao biti integriran u sustav, podsjeća Daily Sabah.

Zakon o vojnom proračunu, težak 740 milijardi dolara, usvojen je s 335 glasova za i 70 protiv, a Donald Trump ranije je poručio da će uložiti veto na zakon, ako ga odobri i Senat.

Naime, Trump je zahtijevao ukidanje tzv. “Sekcije 230″ koja štiti društvene mreže od odgovornosti za sadržaj, a to nije uključeno u zakonu koji je usvojio Zastupnički dom.





“Sekcija 230, što je poklon SAD-a ‘Big Techu’ koji ih štiti od odgovornosti (…), ozbiljna je prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti i integritetu izbora. Naša zemlja nikada neće biti sigurna i osigurana ako to ostavimo. Zato, ako vrlo opasna i nepoštena sekcija 230 ne bude u potpunosti uklonjena, u sklopu Zakona o oodbrenju nacionalne obrane (NDAA), bit ću prisiljen nedvosmisleno staviti VETO na zakon kada dođe na moj predivni radni stol. Vratimo Ameriku SADA. Hvala!”, objavio je početkom mjeseca Trump na Twitteru.

Senat mora usvojiti zakon s dvotrećinskom većinom kako ga Trump ne bi mogao na njega uložiti veto.

Komentari

komentar





You may also like