Američko atomsko oružje u Turskoj može pasti u ruke terorista (VIDEO)

Američki The Stimson Center objavio je kako američko atomsko oružje, koje je smješteno u Turskoj bazi Incirlik nedaleko od granice sa Sirijom, može pasti u ruke teroristima i „drugim neprijateljskim vojskama.

U dokumentu pod nazivom B61 Life Extension Program: Costs and Policy Considerations, navodi se sljedeće: „Može li SAD zadržati nadzor nad 50-ak komada atomskog oružja (bombi B61), smještenih na bazi Incirkik, u uvjetima produženog građanskog uskoba u Turskoj – pitanje je, na koje se ne može odgovoriti.

Prema mišljenju jednog od autora tog dokumenta, Laicie Heeleya, s gledišta sigurnosti nastavljati čuvati oko 50 komada američkog atomskog oružja u zrakoplovnoj bazi Incirlik , nešto više od 100 kilometara udaljenoj od granice sa Sirijom, predstavlja isto što i „igra lutrije“. „To oružje nama praktičku važnost na europskom bojnom polju i danas se više odnosi na obveze nego na aktive naših NATO saveznika“, navodi Heeley.

U dokumentu se ističe kako bi bilo najbolje odvesti sve atomske bombe B61 iz Europe te ukinuti njihove narudžbe za smještaj na europskom teritoriju. Taj bi korak, osim toga, donio uštede u visini od šest milijardi dolara.

„Te bombe nisu primjerene za vođenje ratova današnjice, a također su i nevjerojatno skupe. Razumni korak bi bio odvesti to oružje iz Europe i usvojiti politiku osnaženja običnih oružanih snaga, koje danas i štite naše saveznike u NATO-u“, smatra suosnivač Stimson Centera Barry Blachman.

U novini New Yorker već je ranije objavljen članak o tome, kako je pokušaj državnog udara u Turskoj ugrozio sigurnost četvrtine ukupnog NATO-vog atomskog naoružanja koje se čuva u tamošnjoj bazi Incirlik. Isti medij je naveo, kako je od sredine 60.-ih godina prošlog stoljeća SAD u Zapadnoj Europi, Grčkoj i Turskoj razmjestio više od 7 tisuća komada atomskog oružja. Međutim, u transportu, zaštiti i tehničkoj opskrbi tog oružja sudjeluje personal iz drugih država, a ne SAD-a, zbog čega je iskazivana zabrinutost kako to oružje može biti ukradeno ili iskorišteno od strane NATO saveznika na jednostranoj osnovi.
Naknadno je to oružje osnaženo kodiranim zaštitama, koje blokiraju bilo koji neovlašteni pokušaj „ulaza“ ali, smatra New Yorker, premostiti zaštitni sustav je moguće ukoliko postoji tehničko znanje. U roku od nekoliko sati instrumenti i izvedbeni plan mogu otkriti čuvano NATO skladište, uzeti atomsko oružje i zaobići zaštitni mehanizam. Nakon toga eksploatirati oružje može se doslovno u idućim sekundama, kaže se u članku.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like