Američko Državno tajništvo: Prodaja F-16 aviona Turskoj je u interesu NATO saveza

Američko Državno tajništvo vjeruje da bi potencijalna prodaja borbenih zrakoplova F-16 Turskoj bila u skladu s američkom nacionalnim sigurnosnim interesima. Osim toga, takav transfer bi služio dugoročnom jedinstvu NATO-a, piše u pismo koje je Državno tajništvo poslalo Kongresu koji još nije izričito podržao sporazum, prenosi AA.

Turska je u listopadu uputila zahtjev Sjedinjenim Državama za kupnju 40 lovaca F-16 proizvedenih u Lockheed Martinu te za 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih zrakoplova. Washington se do sada suzdržavao od izražavanja bilo kakvog mišljenja o prodaji, rekavši da eventualna prodaja mora proći kroz standardni proces prodaje oružja. Prodaja oružja Turskoj, saveznici u NATO-u, postala je sporna od kada je Washington jednostrano maknuo Tursku iz programa proizvodnje i prodaje borbenih zrakoplova F-35 nakon što je Ankara nabavila S-400, obrambene raketne sustave ruske proizvodnje. Washington je također uveo sankcije dužnosnicima turske obrambene industrije.

Pismo Državnog tajništva, o kojem je prvi izvijestio Reuters, datira iz 17. ožujka, a potpisao ga je najviši zakonodavni dužnosnik agencije Naz Durakoglu. Sadržaj pisma je obznanjen danas. U pismu se priznaju zategnuti odnosi između zemalja, dok se u isto vrijeme opisuje potpora Turskoj te korist od obrambenih veza Turske s Ukrajinom. Ta veza je opisana kao: “važno sredstvo odvraćanja od zloćudnog utjecaja u regiji”. Iako pismo ne daje nikakva jamstva niti vremenski okvir za prodaju, u njemu se naglašava da sankcije od strane Washingtona nakon što je Ankara kupila ruske sustave S-400 imaju “značajne posljedice”. “Uprava vjeruje da ipak postoje uvjerljivi dugoročni interesi NATO saveza koji proizlaze iz jedinstva, kao što postoje interesi američke nacionalne sigurnosti te gospodarski i komercijalni interesi zbog američko-turskih obrambeno- trgovačkih veza”, navodi se u pismu. Turska dijeli pomorsku granicu s Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru, ima dobre odnose s obje zemlje i bila je domaćin pregovora u Istanbulu.

Komentari

komentar

You may also like