Američko izvješće: Rusija raspoređuje tenkove blizu Ukrajine

Rusija šalje tenkove na ukrajinsku granicu, barem tako jučer tvrdi američki medij Bloomberg. Ovoga puta zapadni promatrači su primijetili bataljun tenkova T80-U u regiji Voronjež, prenosi Bloomberg pozivajući se na izvješće tvrtke britanske tvrtke Janes, koja radi na području vojnih obavještajnih podataka.

Tvrde da je Ruska Federacija rasporedila bataljun borbenih tenkova T80-U na željezničkoj postaji u regiji Voronjež. Iz Janes-a nagađaju da su tenkovi išli prema poligonu Pogonovo (250 km od granice s Ukrajinom), gdje je povećanje ruske vojne prisutnosti u proljeće potaknulo kritike sa Zapada.

Za razliku od prilično otvorenog gomilanja snaga u proljeće, nedavno raspoređivanje ruskih trupa je tajno, često se odvija noću i provode ga elitne kopnene snage, piše u objavi Janes-a. Prema riječima predstavnika te tvrtke, akcije nisu bile usmjerene toliko na zastrašivanje koliko na stvaranje aktivne prijetnje.

Istodobno, Bloomberg naglašava da je posljednjih tjedana došlo do eskalacije sukoba na istoku Ukrajine. Konkretno, Ukrajina je prvi put upotrijebila dron turske proizvodnje za napad na militante kao odgovor na napad proruskih separatista 26. listopada.

Mnogi zapadni mediji su početkom mjeseca objavili sličnu informaciju i satelitske fotografije koje navodno potvrđuju izvješća da Rusija ponovno koncentrira vojnike i vojnu opremu na granici s Ukrajinom. Slike je tada snimila američka tvrtka za svemirsku tehnologiju Maxar Technologies sa sjedištem u Coloradu i predala ih Politico-u. Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine (NSDC) Oleksiy Danilov je nazvao ovu tvrdnju “namjernom dezinformacijom”. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, bio je još oštriji. Rekao je da je kretanje ruske vojne opreme i vojnih jedinica diljem zemlje “isključivo stvar Rusije”, a najnovije objave o njihovom pojavljivanju u blizini ukrajinske granice “nisu vrijedne ni komentiranja”.”Gledajte, kvaliteta ovih publikacija nije vrijedna niti komentiranja i na nju ne treba obraćati pozornost. Govore o granici s Ukrajinom, ali oni u članku pokazuju snimke blizu granice s Bjelorusijom”, rekao je. Mislio je na članak Politico-a koji prikazuje snimke ruske vojske blizu gradića Jelnja koji se zbilja nalazi mnogo bliže Bjelorusiji, nego Ukrajini.

John Kirby rekao je da Pentagon prati ruske vojne aktivnosti u blizini Ukrajine.
Komentari

komentar

You may also like