Američko nuklearno oružje moglo bi završiti u istočnoj Europi ako ga Njemačka odbije- NATO

Američko nuklearno oružje moglo bi završiti u istočnoj Europi ako ga Njemačka ukloni sa svog teritorija, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas na konferenciji, prenosi AA.

“Očekujem da će Njemačka i dalje biti dio nuklearnog saveza jer je to toliko važno za Europu i radi se o multilateralnom okviru”, rekao je na konferenciji koju su organizirali Njemačko atlantsko udruženje i Savezna akademija za sigurnosnu politiku. “Alternativa NATO-ovom nuklearnom dijeljenju su različite vrste bilateralnih dogovora. Na Njemačkoj je da odluči hoće li nuklearno oružje držati u zemlji, ali alternativa je da prenesemo nuklearno oružje u druge zemlje Europe, istočno od Njemačke”, rekao je. Stoltenberg je također rekao: “Naš cilj je svijet bez nuklearnog oružja. Ali sve dok ga druge države imaju, mora ih imati i NATO.”

Njegove su primjedbe uslijedile nakon predviđanja da bi se budući koalicijski partneri: socijaldemokrati, zeleni i slobodni demokrati, uskoro mogli dogovoriti oko vanjskopolitičkog plana uklanjanja NATO-vog nuklearnog oružja iz Njemačke.

Ipak, Stoltenberg je pozdravio razgovore između Rusije i SAD-a o strateškoj stabilnosti, uključujući Ugovor o mjerama za daljnje smanjenje i ograničenje strateškog ofenzivnog naoružanja. NATO-ov sporazum o dijeljenju nuklearnog oružja pruža pravnu osnovu za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u nenuklearnim zemljama članicama Europe kao dio politike nuklearnog odvraćanja. Prema uvjetima Ugovora o konačnoj nagodbi u vezi Njemačke, koji je stupio na snagu 15. ožujka 1991., Njemačka se odrekla proizvodnje, posjedovanja i kontrole nad nuklearnim, biološkim i kemijskim oružjem. Do kraja lipnja 1991., SSSR je povukao sve svoje nuklearne snage iz istočne Njemačke. Međutim, Njemačka još uvijek drži američko nuklearno oružje kao dio NATO-ove strategije odvraćanja. Oko 20 američkih taktičkih nuklearnih bombi B61 stacionirano je, prema nepotvrđenim izvješćima, u zračnoj bazi Buchel.

Komentari

komentar





You may also like