Američko-ruski razgovori u Rimu o Venezueli

Ruska će strana na sastanku s američkom delegecijom, predvođenom Elliotom Abramsom (Trumpov posebni predstavnik za Venezuelu) u Rimu, 19. ožujka, postaviti temu o nedopustivosti vojnog miješanja i pritisaka na legitimnu vladu u Venezueli, priopćio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov.

„Da, konzultacije će se održati. Njihov datum je 19. ožujka i trajat će jedan dan. Mi imamo čitav niz ozbiljnih stavova koje ćemo dostaviti američkoj strani, između njih, u središtu, i onu o nedopustivosti vojnog miješanja sa strane SAD-a, i neprihvatljivost drugih oblika pritisaka na legitimnu vladu u Caracasu“, izjavio je Ryabkov u jučerašnjem intervjuu za rusku sgenciju RIA Novosti.

Također je kazao kako će se razmatrati i pitanje pritisaka na ruske tvrtke zbog nastavka poslovnih aktivnosti s venezuelanskim partnerima, a što će Rusija nastaviti, neovisno o američkim pritiscima, uključno i u sferi energetike i vojnih odnosa. Prijetnje američkim sankcijama na to neće utjecati, kazao je Ryabkov. Naglasio je kako su američke sankcije već uobičajena pojava, koja neće zaustaviti Rusiju.

Podsjećamo: nedavno je američki državni tajnik Mike Pompeo optužio rusku energetsku tvrtku Rosneft zbog nastavka poslovne suradnje s Venezuelom i kupnje njihove nafte usprkos američkim sankcijama protiv venezuelanskog energetskog sektora. Njegov ruski kolega Sergey Lavrov Pompea je potom podsjetio kako sankcije protiv Venezuele nije uveo nitko osim SAD-a i da one nisu odobrene od strane Vijeća sigurnosti UN-a te stoga nemaju nikakvu pravnu snagu ili obvezu da ih se pridržava Rusija ili bilo koja druga zemlja.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like