Američko-turske pomorske vježbe u Crnom moru izazvale ruski prosvjed

Turski medij Ahval News piše u četvrtak, 11. veljače, kako su Turska i Sjedinjene Države u utorak održale zajedničku pomorsku vježbu u Crnom moru, što je izazvalo prigovore Rusije.

Vježba je “dodatno osnažila suradnju između mornarica dviju zemalja i pridonijela njihovoj interoperabilnosti”, priopćilo je u srijedu tursko Ministarstvo obrane.

Odnosi između NATO saveznika – Turske i SAD-a – pogoršali su se u posljednjih nekoliko godina zbog turske kupnje ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 Triumf, što, prema Washingtonu, nije u skladu s obrambenim sustavima NATO saveza. Turska je također intervenirala u Siriji u borbi protiv kurdske milicije, koja se ujedinila sa Sjedinjenim Državama protiv terorističke skupine Islamska država, navodi turski medij.

Prema navodima turskog MO u vježbi su sudjelovale dvije turske fregate TCG Turgutreis (na naslovnici) i TCG Oruç Reis, i dva američka razarača USS Porter i USS Donald Cook, kao i dva lovca F-16 turskog ratnog zrakoplovstva i dva američka izviđačka zrakoplova P-8A.

Turski medij dalje navodi, pozivajući se na agenciju TASS, kako je Rusija, koja ima velike pomorske baze u Crnom moru, kritizirala prisutnost američke mornarice u regiji, nazivajući to “zveckanjem oružja”. Amerikanci bi se trebali “baviti svojim poslovima u vodama Sjedinjenih Država”, poručilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu.

Prema ruskom veleposlanstvu, šesta flota američke mornarice “nestrpljiva je pronaći neprijatelja”, a Washington “očajnički traži izgovore da poveća svoju prisutnost u regiji”, navodi TASS.





Američki veleposlanik u Turskoj David Satterfield izjavio je kako Ankara i Washington dijele predanost miru i stabilnosti u Europi i na Bliskom istoku kao dva NATO saveznika.

“Zajednička vježba gradi povjerenje, poboljšava komunikaciju i jača naše ionako snažno sigurnosno partnerstvo u Crnom moru i široj regiji”, kazao je Satterfield.

“Turska je vrijedan saveznik i pomorski partner NATO-a”, izjavio je viceadmiral Eugene Black, zapovjednik američke Šeste flote.





Turski medij na kraju podsjeća kako su Sjedinjene Države zaustavile isporuku 100 „nevidljivih“ borbenih zrakoplova F-35 Turskoj nakon što je Ankara preuzela isporuku ruskih raketnih S-400 2019. godine, kao i na to, da je Washington u prosincu prošle godine uveo sankcije protiv službenika turske agencije za nabavu oružja.

Turske i američke pomorske snage provodile su zajedničke vježbe i u kolovozu prošle godine, na Sredozemnim moru, zaključio je Ahval.

Komentari

komentar

You may also like