" /> Američko-turski razgovori o Siriji bez rezultata | Geopolitika News

Američko-turski razgovori o Siriji bez rezultata

U Ankari su, u ponedjeljak, na inicijativu SAD-a održani razgovori između turske i američke delegacije oko usuglašavanja stavova po pitanju Sirije. Međutim, ukoliko je suditi prema izjavama nakon sastanka, razloga za zadovoljstvo baš i nema. Naime,  Sjedinjene Države ne namjeravaju žrtvovati svoje interese u kurdskim dijelovima Sirije radi udovoljavanja turskim zahtjevima za neutralizacijom opasnosti na njezinim južnim granicama.

Tursku stranu u razgovorima predvodio je ministar obrane Hulusi Akar, a američku predstavnik te zemlje za Siriju James Jeffrey.

Turska se već dugo vremena žali na napade kurdskih postrojbi YPG, koje Ankara smatra „produljenom rukom“ zabranjene Kurdske radničke stranke, zbog čega turski državni vrh već više godina razmišlja o uspostavi tzv. sigurnosne zone na uskom pojasu sjevero-istočne Sirije, uzduž granice s Turskom. Iz te bi se zone, duboke od 15-40 kilometara, prema zamisli Ankare, trebalo povući svo teško naoružanje ali i osobni sastav kurdskih oružanih formacija YPG.

Nakon spomenutog sastanka tursko Ministarstvo obrane je potvrdilo navode o temi razgovora dviju delegacija i objavilo kako je usuglašeno da se razgovori oko osnivanja sigurnosne zone s Amerikancima nastave. Tako formulirana izjava potvrđuje da se dvije strane oko toga pitanja nisu uspjele dogovoriti. Turski ministar obrane izrazio je žaljenje da američka strana i dalje održava kontakte s visokim kurdskim predstavnicima.

Tursku nije obradovala niti odluka Bijele kuće, da zbog pogoršanja američko-iranskih odnosa Washington na istoku Sirije zadrži oko 400 američkih vojnika, nakon što je, prethodno, u prosincu prošle godine predsjednik SAD-a Donald Trump najavio potpuno povlačenje 2200 američkih vojnika iz te zemlje.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like