Bliski susret američkog razarača i ruske mornarice za vrijeme kinesko-ruskih vježbi

Američki razarač s navođenim projektilima USS Chafee približio se danas ruskoj državnoj granici i pokušao je prijeći, izvijestilo je u petak rusko Ministarstvo obrane. “Danas, oko 17:00 sati po lokalnom vremenu, razarač američke mornarice Chafee (DDG 90) koji već nekoliko dana djeluje u Japanskom moru približio se teritorijalnim vodama Ruske Federacije i pokušao prijeći državnu granicu “, navodi se u priopćenju ministarstva. Veliki protupodmornički ratni brod ruske Pacifičke flote “Admiral Tributs” upozorio je strani ratni brod na nedopustivost takvih akcija i da djeluje na području zatvorenom za plovidbu zbog topničkih paljbi u sklopu pomorskih vježbi Rusije i Kine, preciziralo je ministarstvo.

Šefovi ruske obrane u petak su izjavili da je Chafee, ratni brod klase Arleigh-Burke kojim upravlja američka Pacifička flota, pokušao ući na teritorij ruskog Dalekog istoka, prije nego što je njegov kurs preusmjerio jedan od protupodmorničkih brodova u zemlji , “Admiral Tributs”. “Nakon što je dobio upozorenje, razarač Chafee, umjesto da promijeni kurs kako bi napustio zatvoreno područje, podigao je zastavice u boji kako bi označio pripremu za polijetanje helikoptera s palube, što znači da je nemoguće promijeniti kurs i brzinu i s time je prekršio integritet državne granice Ruske Federacije u zaljevu Petra Velikog”, komentiralo je rusko Ministarstvo obrane, a prenosi RT.

“USS Chafee, nakon što je vidio odlučnost posade ruskog broda da ne dopusti kršenje državne granice, ipak je u zadnji čas promijenio smjer kretanja i u 17:50 se okrenuo natrag, manje od 60 metara udaljen od ruskog broda “Admiral Tributsa”. Postupci posade broda USS Chafee grubo su prekršili međunarodna pravila za sprječavanje sudara na moru i rusko-američki sporazum o sprječavanju incidenata na otvorenom moru i u zračnom prostoru iznad njega”, istaknulo je rusko ministarstvo.

Američki razarač i prije toga je bio upozoren na opasnost ulaska u ovaj teritorij, jer su u Japanskom moru u tijeku vježbe Rusije i Kine “Pomorska interakcija-2021”. U poruci koju je u četvrtak objavila novinska služba Pacifičke flote otkriveno je da će “tijekom vježbi posade brodova dviju zemalja razraditi zajedničko taktičko manevriranje, potporu protiv mina, provoditi topničku vatru te tražiti i blokirati simuliranu neprijateljsku podmornicu.”

Incident je donekle sličan onom koji se dogodio u studenom prošle godine, nakon što je USS John McCain prešao u vode zaljeva Petra Velikog u onome što su američki zapovjednici opisali kao “operaciju slobode plovidbe”. Američki McCaina je upozorio ruski razarač klase Udaloy “Admiral Vinogradov”, čija je posada zaprijetila da će ga silom izgurnuti ako se odbije okrenuti.

SAD inzistira na tome da je SSSR 1984. nepravedno uzeo pravo na Zaljev Petra Velikog.
Komentari

komentar

You may also like