Amerika jača vojnu prisutnost na Aljasci dok se Rusija također okreće Sjeveru

Američka vojska predviđa da će u slučaju hipotetskog sukoba između SAD-a i Rusije čak i udaljena država Aljaska postati bojno polje. Zato naglo razvijaju proturaketnu obranu u tom izoliranom području, piše Defense Express.

Američke snage za specijalne operacije prošlog su tjedna provele vježbe zaštite otoka Shemya, koji je dio Aleutskog otočja. Tijekom ovih vježbi, specijalne snage iz Zapovjedništva za specijalne operacije Sjever (SOCNORTH) obučavaju se za uništavanje niskoletećih malih ciljeva i neprijateljskih borbenih aviona koji bi mogli napasti Aleutski arhipelag ili čak Aljasku. Otok Shemya je strateški važan za obranu sjevera SAD-a.

Radar AN/FPS-108 Cobra Dane, koji je dio sustava proturaketne obrane, pozicioniran je na ovom otoku. Otok Shemya također ima zračnu luku i druge elemente zračne infrastrukture koji mu omogućuju primanje i servisiranje teških transportnih zrakoplova i strateških bombardera. Otok je bio od strateške važnosti za SAD tijekom Hladnog rata kao vodeće obrambeno mjesto protiv SSSR-a. Sada se opet vraća strateška važnost ovom otoku i američka vojska nagađa da bi Shemya mogao postati bojno polje u hipotetskom sukobu između SAD-a i Kine ili Rusije. Sukladno tome, radari i drugi objekti na otoku mogu biti pogođeni krstarećim projektilima ili neprijateljskim diverzantskim skupinama u slučaju “velikog rata”. Američke snage za specijalne operacije u regiji se stoga pripremaju i za drugi scenarij. Tome su posvećene vježbe NORAD Noble Defender koje se trenutno održavaju na Aljasci.

Dvije najmoćnije vojne sile nastavljaju nadopunjavati svoje naoružanje. Rusija sve više osigurava svoju prisutnost u arktičkoj regiji šaljući nedvosmislene signale Washingtonu. Ova sjeverna područja postaju sve važnija jer su sve prohodnija i brodovima zbog dva razloga. Kao prvo, klimatske promjene stanjuju ledeni pokrov, a kao drugo, rade se sve moćniji ledolomci. Osim toga, područje Arktika bogato je nalazištima fosilnih goriva i rijetkih minerala koji postaju sve bitniji. CNN je u travnju ove godine objavio nekoliko satelitskih snimki koje pokazuju da Rusija ubrzano radi na vojnim bazama na sjeveru. Baze lako “ugošćuju” strateške bombardere, a na sjeveru Rusija testira nova naoružanja kao što su podmornice koje probijaju sve deblji led (klase Delta IV), “Poseidon” torpedo, protubrodski projektili “P-800 Oniks” i hiperzvučni “Cirkon”.

S druge strane, Washington šalje ogromnu eskadrilu F-22 i F-35 lovaca na Aljasku, dajući jasan signal Moskvi i Pekingu. Gotovo 150 lovaca pete generacije bit će stacionirano na Aljasci, što najveće raspoređivanje takve zračne snage u svijetu. Konačno, Washington uvjerava da neće dopustiti rusku invaziju najavom o izgradnji prve njihove dubokomorske luke u Arktičkom krugu, luke u gradiću Nome.

Ove brojke postaju još važnije u kontekstu toga da američke zračne snage imaju sveukupno trenutno u pogonu 187 komada F-22 i 283 komada F-35. Osim toga, vojna baza Eielson na Aljasci dobit će duplo ili troduplo više osoblja: vojnici, stručnjaci, inženjeri, analitičari i taktičara, što sugerira da bi do kraja 2021. u bazi moglo biti gotovo 1500 vojnika.





Komentari

komentar

You may also like