“Amerika je najveći svjetski prisluškivač”- Kina o novom špijunskom skandalu NSA

Ovog tjedna je Radio Danska u suradnji s danskom obavještajnom službom DDIS objavio nalaze kako je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala visoke dužnosnike Francuske, Njemačke, Norveške i Švedske od 2012. do 2014.  Problem je veći zbog toga što SAD nisu samo prisluškivale svoje navodne saveznike, već su to činile u suradnji s obavještajnim službama Danske koje su takvo prisluškivanje omogućile.

Merkel i Macron već su izrazili negodovanje i zatražili objašnjenje od Washingtona. Macron je rekao: “Ovo nije prihvatljivo među saveznicima. Ne bi smjelo biti mjesta sumnji između nas.”

Sada se oglasila i Kina koja je, očekivano, mnogo oštrija od Francuske i Njemačke. “Amerika je najveći svjetski prisluškivač”- rekao je bez uvijanja Wang Wenbin, glasnogovornik MVP, a prenio CGTV. Osim toga, rekao je kako su SAD postavile tehnologiju za praćenje i prisluškivanje u preko 100 svojih veleposlanstava i konzulata. Wenbin tvrdi da je zadnji skandal s američkim prisluškivanjem saveznika u EU “samo vrh sante leda”.

Kazao je kako tzv. “čista mreža” koju je Trumpov ured predložio za komunikaciju između savezničkih država i zaštitu od stranih upadanja, zapravo služi jačanju američkog tehnološkog i obavještajnog monopola. Kineski glasnogovornik tvrdi da ovaj skandal opet pokazuje razmjere američkog “licemjerja” kada prozivaju druge države za slične optužbe.

Komentari

komentar
You may also like