Amerika nastavlja isporuku oružja UAE unatoč korištenju tog oružja u Jemenu

Ured predsjednika Bidena nastavlja s procedurom isporuke 23 milijarde $ vrijednog oružja svom savezniku Ujedinjenim arapskim Emiratima (UAE), izvještava DefenceNews. Dogovor o isporuci potpisao je Trump, a novi ured nastavlja sličnu američku politiku spram srednjeistočnim saveznicima. Poslat će se 50 modela F-35 Lightning II borbenih aviona, 18 bespilotnih letjelica MQ-9B (zvanih Predator B)  te više zrak-zrak i zrak-zemlja projektila.

Kritike na nastavak ove vojne suradnje su brojne i dolaze iz Amerike, ali i internacionalnih krugova. Unutar SAD-a, think-tank udruženje “New York Center For Foreign Policy Affairs” podnijelo je tužbu protiv Državnog tajništva SAD-a zbog sumnje da prodaja krši internacionalne uredbe, kao i zakone SAD-a. U njihovoj tužbi navedeno je da postoji opravdana sumnja da se američko oružje izvezeno za UAE koristi u sukobu u Jemenu, dakle izvan teritorija UAE. Na isti problem ukazuje i Amnesty International. Dok su Njemačka, Norveška i Nizozemska uveli restrikcije na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, isto nisu učinile SAD i Velika Britanija.

Rat u Jemenu humanitarna je katastrofa u kojemu je, prema UN-u, od 2014. život izgubilo više od 230 tisuća ljudi, a nekoliko milijuna nema hrane. Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije u kojoj je i UAE se bori protiv Huti pokreta šijitskih muslimana koje doživljavaju kao šijitsku prijetnju na Arapskom poluotoku. S druge strane, Huti pokret ima podršku Irana, jedine države koja je službeno šijitska.

Komentari

komentar

You may also like