Amerika otvorila istragu protiv Deutsche Bank

Američko tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv DSW grupe, djela Deutsche Banka-a zadužen za upravljanje imovinom.

DWS je navodno namjerno precijenio ekološku održivost nekih ulaganja kako bi ostvario imovinsku korist. Istraga je u početnoj fazi, izvijestio je Wall Street Journal. Nakon objave informacije, dionice DSW grupe naglo su pale za 12.9%.

Ovakav potez američkih tužitelja protiv “velikog igrača” je zaokret ka oštrijem kažnjavanju korištenja argumenta ekologije za marketing i imovinsku korist (tzv. “greenwashing”), opisuje Bloomberg. Osim toga, lažno se prezentira i procjenjuje da je nešto ekološki održivo, a zapravo nije.

Banku su kritizirale i Federalne rezerve SAD-a zbog propusta u unutrašnjoj kontroli, njemački nadzornik BaFin pojačao je svoj nadzor pranja novca u banci, a postoji i interna istraga o tome jesu li namjerno krivo prodavani devizni derivati.

Europska industrija upravljanja imovinom već je morala ukloniti oznaku ESG (o ekološkoj održivosti) s procijenjenih 2 bilijuna dolara imovine između 2018. i 2020., jer su postupno uvedeni oštriji propisi. Europska Uredba o objavljivanju održivih financija, koja je stupila na snagu u ožujku, zahtijeva od upravitelja imovine da dokumentira tvrdnje o održivosti u svojim portfeljima, što je u skladu s politikom EU koja je trenutno najambicioznija u svijetu što se tiče smanjenja ekološke i klimatske štete.

Komentari

komentar





You may also like