Amerika proizvodi pet testnih “B-21 Raider” stealth bombardera

Američke zračne snage rade na pet bombardera “B-21 Raider” koji se trenutno nalaze u različitim fazama proizvodnje u tvornici proizvođača Northrop Grumman u Kaliforniji, rekao je u ponedjeljak službenik tvrtke, a prenosi Defense News.

“Živjeli smo od starih ulaganja u  flote bombardera, uloženih prije mnogo desetljeća, ali to se brzo mijenja”, rekao je tajnik zračnih snaga Frank Kendall prisutnima na konferenciji o zračnim i svemirskim snagama.

“Upravo sada se proizvodi pet zrakoplova  na proizvodnoj liniji za B-21 u Palmdaleu u Kaliforniji”, rekao je. “Od mene nećete nikada čuti kako preoptimistično predviđam rezultate projekata. Svi programi imaju rizik, a isto vrijedi i za B-21, ali barem u ovom trenutku program dobro napreduje u ostvarivanju stvarnih sposobnosti na terenu.”

Ranije su zračne snage priznale proizvodnju samo dva testna zrakoplova B -21. Ovo je znak da se program ubrzao, a planirani prvi let je već iduće godine. Zračne snage planiraju kupiti najmanje 100 aviona B-21, koji bi trebali ući u službu sredinom 2020-ih.

Nije poznato koliko je Northrop Grumman blizu završetka izgradnje prvog funkcionalnog B-21. Isto tako, karakteristike novog bombardera i dalje su velika tajna. Zna se da bi trebao biti napredni i veliki bombarder s iznimno velikim dometom leta. Trebao bi biti “stealth”, dakle uspješan u izbjegavanju neprijateljskog lociranja, sposoban nositi veliki teret i osposobljen za konvencionalno i nuklearno naooružanje.

U siječnju je Randall Walden, koji vodi Ured zračnih snaga koji upravlja programom B-21, izjavio da je prvi zrakoplov već “stvarno počeo izgledati poput bombardera” te da će ga “testirat do krajnjih granica, pobrinuti se da dizajn i cjelokupna proizvodnja imaju smisla”.

Komentari

komentar

You may also like