Amerika razmatra slanje oružja u Ukrajinu uslijed rastućih napetosti: CNN

Bijela kuća navodno razmatra mogućnost slanja vojnih savjetnika i oružja u Ukrajinu uslijed izvješća o gomilanju ruskih vojnika i opreme u blizini ukrajinske granice, piše danas CNN.

Pozivajući se na svoje uobičajene neimenovane izvore, TV mreža je prenijela da administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra slanje neiskorištenih helikoptera Mi-17 ruske proizvodnje na korištenje ukrajinskim snagama. Zrakoplove je u početku kupio Washington kako bi ih prebacio afganistanskoj vojsci. Prema CNN-u, Washington bi također mogao poslati više protuoklopnih raketnih sustava Javelin, kao i minobacača i raketa protuzračne obrane Stinger. 

Umirovljeni pukovnik Cedric Leighton je rekao da su protutenkovske rakete Javelin “prilično učinkovite protiv tenkova T-80 koje Rusi trenutno koriste blizu Ukrajine”, prenosi 112 Ukraine.

Međutim, neimenovani izvori također su, navodno, istaknuli zabrinutost da bi se isporuka naprednih raketnih sustava i helikoptera Moskva smatrala značajnom eskalacijom. Posljednjih tjedana američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da Rusija planira invaziju na Ukrajinu, unatoč inzistiranju Moskve da su njezini pokreti trupa samo unutarnji manevri. Ukrajina je prvotno odbacila te tvrdnje i optužila američke medije za širenje propagande.

Prošlog tjedna, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Washington ne razumije “namjere” Moskve. Ipak, tvrdi: “Naša je zabrinutost da bi Rusija mogla napraviti ozbiljnu pogrešku pokušavajući ponoviti ono što je poduzela još 2014. kada je skupila snage duž granice te prešla na suvereni ukrajinski teritorij i učinila to lažno tvrdeći da je bila isprovocirana”, rekao je Blinken. 

Ovog su mjeseca, više američkih medija, poput Bloomberg-a i Forbes-a, informirali o mogućoj “ruskoj invaziji”. Međutim, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak, ruska vanjska obavještajna služba (SVR) inzistirala je da su sve glasine o invaziji izum američkog Državnog tajništva. “Prema podacima koje smo dobili, američko Državno tajništvo koristi diplomatske kanale kako bi sa svojim saveznicima i partnerima dijelili poptuno lažne informacije o koncentraciji snaga na našem teritoriju prije vojne invazije na Ukrajinu”, navodi se u priopćenju SVR-a, optužujući Washington da “aktivno zastrašuje” svijet.

Komentari

komentar

You may also like