Amerika razmišlja o ukidanju intelektualnog vlasništva nad Covid cjepivima

Bijela kuća razmatra opcije kojima će Covid-19 cjepiva učiniti maksimalno dostupnim i jeftinim, rekla je glasnogovornica Jen Psaki za Reuters. Opcija koju razmatraju je i “ukidanje prava na intelektualno vlasništvo nad ovim cjepivima”, kazala je. Time bi se američka cjepiva (Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson) mogla proizvoditi brže, lakše i jeftinije diljem svijeta. Takva opcija potencijalno bi pomogla državama kao što je Indija gdje fali cjepiva, a stanje je sve gore.

No, glasnogovornica je rekla kako odluka nije konačna i kako moraju odabrati opciju koja ima “najviše smisla”. Jedna od opcija koja se spominje je brža i masovnija proizvodnja cjepiva u SAD-u po sadašnjim pravnim uvjetima. Drugim riječima, razmatra se i opcija koja u praksi neće promijeniti ništa. Razmatranje “opcije” koja ne mijenja ništa ne čudi s obzirom da je Pfizer najavio da očekuje oko 15 milijardi $ prodaje u 2021., a Moderna oko 20 milijardi. Za očekivati je da tvrtke neće pustiti svoj “dio kolača” bez borbe.

Joe Biden još se nije oglasio o opciji ukidanja vlasništva nad receptom i sastojcima. Sjetimo se da je SAD već jednom blokirao daljnju raspravu pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) o ukidanju vlasništva nad ovim cjepivima. Tada su ukidanje vlasništva predložile Indija i Južnoafrička republika. Ipak, predlagatelji zakona i NGO sektor još jače pritišću ured Biden-Harris da promjeni stav do slijedećeg WTO sastanka koji je zakazan 30. travnja.

Komentari

komentar

You may also like