Amerika se vraća u afganistanske borbe: bombarderima B-52 i letećim topovnjačama

Nakon što su talibani počeli zauzimati veće gradove u Afganistanu, u pomoć se vraća američko ratno zrakoplovstvo. Danas je pala prijestolnica Šebergan, a jučer prijestolnica regije Zaranj.

Amerikance brine takav razvoj jer ne sugerira da će i ostali gradovi još dugo izdržati pod naletom talibana. Čelnike Pentagona posebno brine okupacija Herata gdje je bitna zrakoplovna luka i početak napada na Kabul, doznaje Bussines Insider.

Amerikanci ne oklijevaju udariti talibane punom snagom s neba, pa šalju veći broj bombardera B-52 iz vojne baze u Kataru, tvrdi vojni izvor za The Times. B-52 leti sporo, ali prelazi velike udaljenosti i nosi čak 32 tone bombi koje će baciti na položaje talibana oko Kandahara, Herata i Lashkar Gaha. Bombarder B-52 nije viđen na području Afganistana duže od godinu dana, sve do sada.

No, SAD smatra da nije dovoljno poslati niz bombardera na drugi kraj svijeta, već šalju i dronove MQ-9 Reaper i tzv. leteće topovnjače Lockheed AC-130, još jedan veliki i spor vojni avion koji je dugo u upotrebi. AC-130 je “do zuba” naoružan i dobro oklopljen avion koji nisko leti i napada kopnene snage, uglavnom noću.

Američki avioni dolaze u pomoć skromnim zračnim snagama afganistanske vlade. Afganistanski piloti su premoreni od stalnih letova, nema ih puno, a talibani tvrde da su ih ubili već sedmoricu.

 





Komentari

komentar

You may also like