Amerikance čeka poskupljenje grijanja zbog energetske krize

Sve veće cijene energije skoro sigurno će se odraziti na troškove grijanja domova u SAD-u hladnim mjesecima, piše Axios.

Ovo je još jedan problem s kojim se susreće Joe Biden, a popularnost mu ionako kontinuirano opada, prema anketama u Americi. Statistika Ministarstva energetike predviđa da će računi za grijanje ove zime porasti zahvaljujući višim cijenama energenata i predviđanjima hladnije zime. Američka vlada već se bori s rastom cijena goriva, koja po AAA u prosjeku sada iznosi 3,30 dolara po galonu, što je rekord u zadnjih sedam godina.

Bloomberg izvještava da se nekoliko tajnika kabineta i najviših dužnosnika Bijele kuće okupilo u utorak navečer kako bi razgovarali o rastu cijena benzina i prirodnog plina. U međuvremenu, prema Politico, uprava je razgovarala s predstavnicima industrije o načinima za obuzdavanje cijena.

Više cijene nafte, benzina i prirodnog plina imaju i političke posljedice. Dolaze kada je popularnost predsjednika Bidena općenito u padu posljednjih mjeseci, a demokrati se suočavaju s visokim rizikom od gubitka jednog ili oba doma Kongresa u 2022. godini.

U međuvremenu, fosilna industrija tvrdi da bi klimatske odredbe za koje se demokrati nadaju da će proći kroz Kongres, poput nove naknade za emisije metana, mogla dodatno povećati troškove krajnjih potrošača.

Globalni problemi oko opskrbe energijom i rast cijena mogli bi zakomplicirati napore da se potaknu nove klimatske politike na predstojećem sastanku UN-a o klimi (COP 26 u Škotskoj).





Ipak, američki predsjednik trenutno ima mali utjecaj na cijene energije, koje uvelike određuju tržišne snage i drugi geopolitički faktori.

Komentari

komentar





You may also like