Amerikanci dijele zaplijenjene afganistanske milijarde: ‘To je najniža razina ljudskog i moralnog rasapa zemlje i naroda’

Odluka američkog predsjednika Joea Bidena da podijeli 7 milijardi dolara zamrznutih afganistanskih sredstava na naknade žrtvama terorističkog napada 11. rujna i na humanitarnu pomoć izazvala je ogorčenost među Afganistancima.

Biden je u petak potpisao izvršnu uredbu utirući put tome da se afganistanska sredstva koja se čuvaju u SAD-u podijele na humanitarnu pomoć toj zemlji i na naknade američkim žrtvama napada 11. rujna.

Afganistanske skupine, uključujući bivše političare, akademike i talibane, izrazile su ogorčenost Bidenovom odlukom. “Američka krađa i zapljena zamrznutog novca afganistanskog naroda najniža je razina ljudskog i moralnog rasapa zemlje i naroda“, napisao je na Twitteru viši talibanski glasnogovornik Mohamed Naim Vardak.

Među teroristima nije bio ni jedan Afganistanac

Mnogi Afganistanci su na društvenim mrežama napisali da Biden krade novac od mnogih zaslužnih Afganistanaca koji ništa nemaju s terorizmom u SAD-u. Ni jedan Afganistanac nije bio među teroristima uključenim u napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 2001. Osama Bin Ladin, vođa Al-Kaide, kasnije je ubijen u Pakistanu.

Stručnjaci tvrde da bi dodjela zamrznute imovine kako je navedeno u Bidenovoj uredbi bila nepopravljiv udarac afganistanskom gospodarstvu. “Time se u biti Afganistancima vraća njihov vlastiti novac kao humanitarna pomoć, a istodobno guši gospodarstvo”, napisao je afganistanski politički analitičar i istraživač Mohsin Amin na Twitteru.

Komentari

komentar





You may also like