Amerikanci grade novu vojnu bazu u Siriji

Prema navodima saudijske televizije Al Hadath, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država počela je s opremanjem nove vojne baze na sjeveru Sirije, u neposrednoj blizini tromeđe s Irakom i Turskom, u regiji Hasakah, blizu naselja Ain Dawar.

Američke snage na Bliskom istoku 21. siječnja izvršile još jedno pregrupiranje snaga, helikopterima prebacivši 200 vojnika iz Iraka u svoju bazu, u zoni naselja Al-Shaddadi u navedenoj sirijskoj regiji, kao i na područje najvećeg sirijskog naftnog polja “Al-Omar” u regiji Deir ez-Zor, navode vojni izvori iz Damaska.

Konvoj koalicijskih snaga od 50 kamiona krenuo je prošle nedjelje iz Iraka prema spomenutom sirijskom području.

Sjedinjene Države od rujna prošle godine intenzivno jačaju svoje baze na sjeveroistoku Sirije nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump donio odluku o njihovom povlačenju iz te zemlje u listopadu 2019. g. nakon turske vojne operacije istočno od Eufrata. Od rujna Amerikanci u Siriju prebacuju dodatna oklopna vozila i druga sredstva iz Iračkog Kurdistana. Šalju ih u područja koja su pod nadzorom njima odanih Sirijskih demokratskih snaga – SDF, u kojima vodeću ulogu imaju postrojbe Kurdske narodne samoobrane – YPG, koje Turska  smatra terorističkom organizacijom, povezanom sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana. Amerikanci trenutačno imaju 11 utvrđenih točaka (baza) u sirijskim regijama Hasakah, Raqa i Deir ez-Zour i oko 500-tinjak svojih vojnika.

Istovremeno na sjevero-istok Sirije svoje vojne snage dodatno prebacuje i Rusija. To čini prije svega u gradu Qamishliju (neformalnom glavnom gradu „sirijskog Kurdistana“) tj. njegovoj međunarodnoj zračnoj luci.

Sve se to odvija u sjeni sve većih napetosti između snaga sirijskih Kurda s jedne, i turske vojske i njoj odanih islamističkih organizacija na tom prostoru s druge strane (vidi poveznicu ispod teksta)..





Turska pokreće operaciju u Siriji koja će potresti čitavu regiju?

Komentari

komentar





You may also like