Amerikanci i Kabul mijenjaju „metode rada“ za postizanje mira u Afganistanu

Nakon što je jučer afganistanski predsjednik Ashraf Ghani objavio kako su se vlada u Kabulu i SAD dogovorile o „novoj transparentnoj metodi rada“ o pomirbi u toj zemlji (ne navodeći koja je bit te nove metode, već samo to, da treba uvažavati stavove sviju zainteresiranih strana), u srijedu, 20. veljače, oglasila se i američka strana.

SAD poziva sve strane u pomoć u provedbi mirovnih pregovora u Afganistanu, izjavio je danas zamjenik glasnogovornika State Departmenta Robert Palladino.

„Politika SAD-a sastoj se u potpori svih poteza koji vode do mirovnih pregovora u Afganistanu, na kojima će sudjelovati vlada te države, talibani. Mi pozivamo sve strane da podupru te mirovne pregovore“, izjavio je Palladino. „Posebni predstavnik SAD-a za Afganistan Zalmay Khalilzad  tek što je otputovao iz Kabula, gdje se susreo s predsjednikom Ashrafom Ghanijem. Sve je to dio američkih napora usmjerenih k unutarafganistanskom dijalogu“, kazao je američki službenik iz State Departmenta.

Podsjećamo: Ashraf Ghani odavno je izrazio spremnost za pregovore s talibanima, koji na to nisu pristajali, smatrajući Ghanija američkom marionetom. Nedavni međuafganistanski susret u Moskvi, na koji su došli i predstavnici talibana, izazvao je nezadovoljstvo službenog Kabula. A djelovanjem Kabula bila je prekinut i već najavljeni novi susret talibana i američkih predstavnika u Islamabadu, 18. veljače. Afganistanska vlada tada je jednostavno podsjetila na tzv. crni spisak UN-a, na kojem se nalaze mnogi članovi talibanske delegacije.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like