Amerikanci napustili najveću afganistansku bazu bez najave, ostavili je u kaosu i pljačkašima

Već smo pisali o tome da američke snage naglo napuštaju najveću vojnu bazu Bagram u Afganistanu. No, sada “cure” detalji o razmjeru neprofesionalnosti takvog povlačenja koji ne odaju da je riječ o najjačoj vojnoj sili na svijetu.

Nakon 20 godina, američke trupe su otišle naglo. Otišli su preko noći bez najave o odlasku onim koji bi trebali nastaviti čuvati bazu. Naime, zapovjednici afganistanskih snaga sigurnosti su ostali u šoku kada su shvatili da je baza prazna, tek dva sata nakon što su Amerikanci napustili ovu bazu koja sliči gradu. Američka vojska nije odlazak najavili čak ni Afganistancima koji patroliraju oko baze. Prije odlaska su isključili struju što su pljačkaši shvatili kao poziv na upad u bazu. Pljačkaši su dio baze ostavili devastiranim i porazbacanim, a afganistanske snage sigurnosti su mislile da je riječ o upadu talibana.

“Čuli smo neke glasine o tome da Amerikanci napuštaju Bagram, ali onda smo u 7 sati ujutro shvatili da su već otišli iz baze.”- kazao je general Asadullah Kohistani, novi zapovjednik Bagrama za AP. Amerikanci su javili da su napustili bazu kada su već bili u kabulskom aerodromu, spremni za napuštanje države.

U bazi koja ima bolnice, sportske dvorane, i kino dvoranu, ostalo je 3.5 milijuna američkih predmeta. Od pojedinačnih komada hrane, do nekoliko stotina civilnih vozila. Mnoga vozila nemaju ključeve. Ono što je najčudnije jest da je u sklopu baze i zatvor u kojem, prema procjeni, je smješteno 5000 ljudi, uglavnom talibana, prenosi AP.

Nije jasno zašto američka vojska nije najavila naglo napuštanje baze onima koji je “nasljeđuju”, a još je manje jasno zašto su bazu napustili tako žurno, kao da im o tome ovise životi.

Komentari

komentar





You may also like