Amerikanci obznanili projekt-alternativu kineskom „Putu svile“

Foto: preuzeto s abc.net.au

Američka administracija, zajedno s vladama Australije i Japana, na Indo-Tihooceanskom biznis forumu (IPBF) u Bangkoku, održanom u okviru summita zemalja ASEAN, obznanila je planove za izgradnju tzv. Blue Dot Network, kao globalne inicijative za izgradnju infrastrukturnih projekata.

Organizatori projekta su američka Korporacija za privatne inozemne investicije (Overseas Private Investment Corporation – OPIC), australijsko Ministarstvo vanjskih poslova i gospodarstva (DFAT) i Japanska banka za međunarodnu suradnju (Japan Bank for International Cooperation – JBIC).

Američki ministar gospodarstva Wilbur Ross je u komentaru za Financial Times izjavio kako će u okviru toga projekta „svaka plava točka“ na karti označavati sigurno mjesto za rad tvrtki ukoliko su one zainteresirane za sudjelovanje u infrastrukturnim projektima“.

Prema navodima raznih medija, „Blue Dot Network“ stvara se kao alternativa kineskom infrastrukturnom projektu „Jedan pojas, jedan put“ (poznat i kao „Put svile“). Izvršni potpredsjednik OPIC-a David Bohigian jedva je prigušio svoju kritiku kineskoga projekta, kazavši, kako je „Marshalov plan“ (za osiromašenu Zapadnu Europu nakon Drugog svjetskog rata, op. a.) pokazao kako se organizira dobar razvoj država“, dok se „Jedan pojas, jedan put“ razvija po drugom“.

Ovaj je projekt nazvan prema komentaru (i istoimenoj knjizi) astronoma Carla Sagana jedne fotografije Zemlje snimljene sa svemirske letjelice „Voyager“, na kojoj Zemlja izgleda kao „blijedo-plava točka“.




 

Komentari

komentar





You may also like