Amerikanci oživljavaju stratešku zračnu bazu na „ruskom pragu“

Na Aljasci američke zračne snage tek počinju graditi nove uzletno-slijetne staze. Ako i kad zrakoplovstvo nastavi s radom s ključne zrakoplovne baze Eareckson  na otoku Shemya, koji pripada Aleutskom arhipelagu, to će postati vrlo važno, piše američki medij Forbes.

Početkom hladnog rata sovjetsko zrakoplovstvo planiralo je slati bombardere s nuklearnim oružjem preko Beringovog mora u Sjedinjene Države, gdje su američke gradove trebali pretvoriti u radioaktivnu prašinu, navodi Forbes. Američko i kanadsko zrakoplovstvo izgradilo je mrežu uzletišta širom Aljaske i sjevernog kanadskog teritorija u očajničkom pokušaju obrane od nuklearne invazije.

Lovački zrakoplovi iz beze Elmendorf (prvo F-102, zatim F-4, a kasnije F-15) letjeli su iz jedne operativne baze u drugu. Trenutačno samo baza King-Salmon redovito prima lovačke zrakoplove, dok je aktivni rad baze Eareckson  završio početkom 1990.-ih.

Ta je baza zabačeno, hladno i maglovito mjesto. Pola dana u godini magla skriva pistu dugu tri kilometra Ali usprkos svim svojim nedostacima, ima ogromnu stratešku vrijednost, navodi američki medij.

Pentagon je svoj pogled i usmjerio na bazu Eareckson  na Aljasci, koja ima kolosalnu stratešku vrijednost za Sjedinjene Države. Usprkos teškim vremenskim uvjetima, otok od svega 15 km2 na kojem se baza nalazi, udaljen je samo 300 km od granice s Rusijom i pruža idelane uvjete lovačkim zrakoplovima za presretanje ruskih strateških bombardera.

U sklopu vojne vježbe Agile Combat Employment, američko ratno zrakoplovstvo rasporedilo je stealth lovce F-22 sa sjedištem u Aljasci na udaljenu bazu King Salmon, sličnu bazi Eareckson.
Prema riječima brigadnog generala William Radiffa , zamjenika zapovjednika Sjevernoameričkog zrakoplovnog zapovjedništva na Aljasci – djelujući “s operativnih mjesta”, poput Kralja Salmona i Eareckson, Sjedinjene Države testiraju “svoju stratešku fleksibilnost, slobodu manevriranja i sposobnost provođenja proaktivnih i promjenjivih radnji radi suočavanja s budućim izazovima“.

“Fleksibilna borbena uporaba” važan je novi pristup zračnom ratovanju. Umjesto da koncentrira lovce na nekoliko velikih, ali ranjivih zračnih baza, izlažući ih prijetnji napada, američko ratno zrakoplovstvo gradi nove male piste, a također popravlja i modernizira stara i dotrajala uzletišta na kojima se borbene eskadrile mogu raspršiti. Raspršeni lovci po brojnim malim zračnim bazama približit će ih bojnom polju i potencijalnom protivniku otežati planiranje.

Pentagon sada koristi zrakoplovnu bazu Eareckson  samo za izvođenje vojne obuke ili vježbi u surovoj hladnoj klimi. Nedavno je tamo sletio vojno-transportni zrakoplov Boeing C-17, uvježbavajući zadatke brzog prebacivanja raketnih baterija.

“Niti jedno američko uzletište (ne govorimo o nosačima zrakoplova) ne može smjestiti lovce tako blizu Rusije”, navode američki generali.

Podsjećamo: od 3. svibnja do 14. svibnja na Aljasci se održava američka vojna vježba Northern Edge 2021, u kojoj sudjeluje 15 000 vojnika i 240 zrakoplova raztličitih tipova. Prema glasnogovorniku PentagonaJohnu Kirbyju, Northern Edge je terenska vježba koju provodi Tihooceansko zrakoplovstvo uz potporu Indo-pacifičkog zapovjedništva oružanih snaga SAD-a, a u njoj, osim zrakoplovstva, sudjeluju i kopnene snage, marinci, mornarica, uključno i grupacija brodova na čelu s nosačem zrakoplova Theodore Roosevelt.

Komentari

komentar
You may also like