Amerikanci šalju helikoptere bivše afganistanske vojske u Ukrajinu

Američko Državno tajništvo odobrilo je prijenos pet helikoptera “Mi-17 Hip” ruske proizvodnje koji su pripadali sada već nepostojećim afganistanskim zračnim snagama u Ukrajinu, navodi se u novom izvješću CNN-a.

Američki dužnosnici također su odobrili da Estonija, Latvija i Litva pošalju u Ukrajinu oružje proizvedeno u SAD-u, uključujući protutenkovske navođene projektile Javelin i drugu opremu. Sve je to dio šireg nastojanja SAD-a i njihovih saveznika i partnera da ojačaju vojne sposobnosti Ukrajine uoči potencijalne ruske invazije. Administracija predsjednika Joea Bidena navodno već mjesecima razmatra slanje nekih bivših afganistanskih Mi-17 u Ukrajinu, koja već koristi ovu vrstu helikoptera. Ukrajinske tvrtke su već među onima koje su kroz ugovore održavale Mi-17 za proameričku afganistansku vojsku. Razlog tome je vjerojatno znanje Ukrajinaca i nekoliko desetljeća iskustva sa sovjetskim oružjem unutar SSSR-a. Naime, i MI-17 je helikopter iz sovjetskog razdoblja. Pet takvih helikoptera za ukrajinsku vojsku je pomoć simbolične naravi.

Pet helikoptera Mi-17 “već su u Ukrajini radi popravka nakon što su povučeni iz Afganistana tijekom povlačenja”, navodi CNN. Nije jasno jesu li to helikopteri koje će Amerika “poslati” u Ukrajinu, ili će stići neki dodatni. Brojne letjelice afganistanskih zrakoplovnih snaga naglo su premještene u druge zemlje kada su talibani počeli preuzimati vlast prošlog kolovoza. Ipak, talibani su uspjeli uzeti od bivše vlasti na desetke skupih letjelica.

Komentari

komentar

You may also like