Amerikanci šire proturuske sankcije

Nakon što je prošlog tjedna američko Ministarstvo financija proširilo svoj sankcijski spisak protiv ruskih tvrtki (njih 20, između ostalog tvrtka-kćer Gazproma i Moskovska banka), kao i fizičkih osoba (njih 17), i američko Ministarstvo trgovine objavilo svoj sankcijski spisak, na kojem se sada nalazi više od 80 ruskih tvrtki (dodano je novih 11 tvrtki. U tom ministarstvu je pojašnjemo kako se radi o ograničenjima uvedenim na izvoz materijala i tehnologije tim ruskim tvrtkama.

Najnoviji američki potez izazvao je reakcije Moskve koje se kreću u rasponu od toga, kako nove sankcije neće utjecati na ukupno stanje ruskog gospodarstva, pa do onih poput izjava glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitrija Peskova, da su te mjere u ozbiljnom raskoraku s temema o mogućem zajedničkom djelovanju po „sferama o kojima se raspravljalo na pregovorima Vladimira Putina i Baraka Obame u ponedjeljak“.

Za sada nije poznato hoće li Rusija odgovoriti vlastitim protumjerama na proširenje američkih sankcija.

Washington je najnovije proširenje sankcija obrazložio izostankom napredka u dogovoru ruske strane s Ukrajinom po pitanju njezinih pobunjenih regija na istoku zemlje tj. neispunjavanjem obveza Rusije proizišlih iz tzv. „Minskih sporazuma“. Stav Moskve je suprotan tj. ona tvrdi, da po tom sporazumu Kijev ima obveze u smislu provedbe ustavnih i zakonskih izmjena, kao i direktnih razgovora s predstavnicima pobunjenih regija o implementaciji dogovorenog, a da se Rusija, poput Njemačke i Francuske, tu nalazi isključivo u smislu posredništva a ne neposrednog sudionika jer bi to a priori impliciralo da je Rusija neposredno involvirana u ukrajinski sukob tj. da je izvršila agresiju na susjednu zemlju. Takav stav Rusija snažno odbacuje.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like