Amerikanci u Arapskom moru zaplijenili iransko oružje i rakete, najvjerojatnije namjenjeno Jemenu

Američki State Department objavio je fotografije zapljenjenog iranskog oružja od strane američkih pomorskih snaga u Arapskom moru, za koje se pretpostavlja kako je bilo namjenjeno jemenskim pobunjenicima hutima. Radi se, između ostaloga, i o raketnom naoružanju, preciznije – protubrodskim krstarećim raketama, krstarećim raketama kopnenog baziranja, protutenkovskim raketama i raketama „zemlja-zrak“. Kako je priopćeno iz Washingtona, radi se o najsuvremenijem oružju ikada zapljenjenom od strane američkih snaga još od početka jemenskog rata 2015. godine.

Prema navodima State Departmenta oružje je zapljenjeno 25. studenog, kada je američki vojni brod obavio nadzor jednog trgovačkog broda u međunarodnim vodama ispred jemenskih obala.

Podsjećamo: jemenski huti bore se protiv intervencionističkih snaga arapske koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije, a najveću političku i vojnu pomoć dobivaju od Irana. Huti posljednjih mijeseci često vrše raketne napade na saudijski teritorij i infrastrukturne objekte. Većinu tih napada uspješno neutralizira saudijska protuzračna obrana, ali dio njih, ipak, sve češće pronalazi ciljeve.

Najveći raketni napad na Saudijsku Arabiju, za koji su odgovornost odmah preuzeli huti (iako Rijad i Washington smatraju kako iz njega stoji Iran, a ne huti, koji, navodno, za to nemaju dovoljno kapaciteta), bio je onaj ljetošnji, kada su napadnuta najveća saudijska naftna postrojenja, smještena na istoku zemlje. Nakon toga još je više intenzivirana saudijska vojna kampanja na jemenskoj bojišnici, međutim, relevantnih vojnih pomaka na samom terenu nema pa taj sukob, koji će uskoro prijeći u svoju 6. godinu trajanja, nema previše izgleda za skoro okončanje.

Komentari

komentar





You may also like