Amerikanci u Hormuškom tjesnacu uništili iranski dron! Iran negira vijest

SAD – Iran 1:1! Taj sportski omjer i prikaz američko-iranskih vojnih „igara“ od danas je upravo takav, ukoliko pratimo broj međusobno uništenih bespilotnih letjelica, i ako je vjerovati američkom državnom i vojnom vrhu.

Naime, u četvrtak, 18. srpnja, Sjedinjene Države službeno su priopćile kako je njihov desantni brod USS Boxer, LHD-4 pod zapovjedništvom Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM), iz sastava američke 5. flote, u 10 sati u jutro po lokalnom vremenu oborio iransku bespilotnu letjelicu (dron). Usprkos prethodnim upozorenjima članova posade američkoga broda, navodi se u priopćenju Pentagona, iranski je dron nastavio letjeti u blizini njihovoga broda koji je plovio u smijeru Perzijskog zaljeva. S broda USS „Boxer“ „primjenjene su zaštitne mjere s ciljem osiguranja sigurnosti broda i posade“.

Taj američki vojni brod naoružan je brodskim raketnim sustavom za neposrednu zaštitu broda RIM-116 (RAM) s dometom od 0,5-10 kilometara, i brodskim topničkim sustavom Phalanx CIWS. Osim toga, američke pomorske snage i marinci počeli su koristiti i nekinetičke sustave za uništenje dronova. Čime je točno oboren iranski dron za sada je nepoznato. Vjerojatno bi se moglo raditi o sustavu MADIS, koji objedinjuje aktivne radare, optičke i elektroničke sustave za ometanje bespilotnih letjelica protivnika i td.

O ovom incidentu novinarima se u Bijeloj kući obratio i američki predsjednik Donald Trump, riječima: „Posada vojnog broda „Boxer“ uočila je na vrlo maloj udaljenosti iranski dron. Udaljenost je bila oko 90 metara. Brojne signale (upozorenja) dron je ignorirao. Zbog osiguranja sigurnosti broda i posade dron je brzo uništen. … To je zadnja od mnogih provokacija i neprijateljskih akcija protiv brodova koji prolaze međunarodnim vodama.“

Naime, ovaj se incident dogodio nedugo nakon što je iranski Korpus straže islamske revolucije (jučer) objavio kako su njegovi brodovi zauzeli tanker u vlasništvu UAE, koji je plovio pod panamskom zastavom. Prethodno su i Britanci objavili kako su manji iranski brodovi u istoj zoni pokušali zauzeti i njihov tanker, a što je, navodno, sprječio brod Kraljevske mornarice koji se nalazio u njegovoj pratnji, upozorivši Irance koji su se nakon toga povukli. Također, sve se ovo može povezati i s nedavnim zauzimanjem iranskog tankera Grace 1 od strane britanskih marinaca, ispred obala Gibraltara.Aktivnosti velikih iranskih dronova u Perzijskom zaljevu i Hormuškom tjesnacu ne predstavljaju nikakvu novost. Njihovi su letovi intenzivirani nakon jačanja američkih pomorskih snaga u toj regiji. Iranski dronovi promatraju njihove aktivnosti, ali se pri tom obično drže na dovoljnoj distanci od američkih brodova kako bi se izbjegli incidenti. Prema američkoj verziji, jučer je iranska letjelica došla preblizu njihovome brodu, što je predstavljalo stvarnu prijetnju njegovoj sigurnosti.

Iran opovrgava ovu vijest. Ministar vanjskih poslova te zemlje Mohammad Javad Zarif izjavio je kako Teheran „nema informaciju o tome da smo mi danas izgubili dron“ i dodao, kako se ta informacija provjerava.

U svakom slučaju, bila vijest točna ili ne, ona sigurno neće pridonijeti smirivanju napetosti u toj regiji. Štoviše, možemo očekivati njezinu daljnju eskalaciju, ali i popratni porast cijena nafte na svjetskom tržištu.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like