Amnesty International pozvao SAD da odbaci optužbe protiv Assangea

Glavna tajnica organizacije Amnesty International Agnes Callamard pozvala je u utorak SAD da odbaci optužbe protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea te da ga britanske vlasti odmah potom puste na slobodu, prenosi dpa.

Agnes Callamard poziv je uputila uoči ročišta koje se održava u Londonu u srijedu, a na kojem će se uložiti žalba na odluku britanskog suda da ne izruči Assangea SAD-u gdje ga čekaju optužbe zbog objave tajnih vojnih dosjea u sklopu afere Wikileaks.

Visoki sud trebao bi u siječnju razmotriti žalbu na odluku o neizručenju. Odluka je donesena zbog, kako je navedeno, zabrinutosti da bi pedesetogodišnji Assange u američkom zatvoru mogao počiniti samoubojstvo. Naime, psihičko i fizičko zdravlje mu je ozbiljno narušeno još od sedmogodišnjem “boravka” u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Sada je nalazi u zatvoru Belmarsh u Londonu, a prijeti mu izručenje u SAD gdje će čeka doživotna kazna po optužnici zakona o špijunaži. Ipak, britanska sutkinja je prvotno odlučila da ga neće izručiti jer bi uvjeti američkog zatvora mogli biti pogubni za ionako slabog Assangea. SAD se žalio na odluku i o njegovom izručenju se još uvijek odlučuje.

Organizacija Amnesty International, za zaštitu ljudskih prava, pozvala se na istragu Yahoo Newsa koja je otkrila da su američke sigurnosne službe razmatrale mogućnost otmice ili ubojstva Assangea dok je živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Rasprave o otmici ili ubojstvu Assangea vodile su se “na najvišim razinama” Trumpove administracije, rekao je bivši visoki protuobavještajni dužnosnik. Ovo su prilično ozbiljne optužbe.

Ta izvješća “još su više dovela u sumnju obećanja koje je dao SAD te dodatno razotkrila političku motivaciju koja stoji iza ovog slučaja”, rekla je Callamard.

Assange je optužen za krađu i objavljivanje tajnih informacija o američkim vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu sa zviždačicom Chelseom Manning. Njegovi pristaše smatraju da je on kao istraživački novinar otkrio javnosti ratne zločine koje je počinio SAD.
Komentari

komentar

You may also like