Amnesty International traži od Bidena da ugasi zatvor Guantanamo

ORGANIZACIJA Amnesty International zatražila je od američkog predsjednika Joea Bidena da zatvori zloglasni vojni zatvor Guantanamo na Kubi, koji će ovaj mjesec navršiti 20 godina, piše dpa.

Taj zatvorski kompleks izraz je samovolje i nepravde u kojemu se muče zatvorenici, rekao je američki stručnjak iz Amnestyja, Sumit Bhattacharyy. On je zatražio od Bidena da zatvori Guantanamo, a da se oni koji su bili uključeni u mučenja ili druge nezakonite aktivnosti privedu pravdi. Prvi zatvorenici dovedeni su u Guantanamo, koji se nalazi u američkoj vojnoj bazi na Kubi, 11. siječnja 2002. Sveukupno je u njemu zatvoreno 780 osoba od otvaranja.

Zbog svjedočenja u kojim se spominju jezivih primjera mučenja i zatvaranja nedužnih, zatvor je dobio negativni publicitet i o njemu su snimljene desetine filmova

U zatvoru se sada nalazi 39 zatvorenika. Uspostavljen je za vrijeme bivšeg predsjednika Georgea W. Busha kako bi se u njega zatvorili mogući islamski teroristi, bez suđenja, nakon napada 11. rujna 2001.

Bushev nasljednik, demokrat Barack Obama, želio ga je zatvoriti, ali nije uspio zbog protivljenja u Kongresu, dok je njegov nasljednik Donald Trump želio da Guantanamo ostane otvoren. Biden, koji je bio potpredsjednik za vrijeme Obame, pokušava progurati planove o zatvaranju kompleksa.

Kako bi obilježio 20 godina od formiranja zatvora, Amnesty International održao je prosvjede u nekoliko zemalja u subotu.





 

Komentari

komentar





You may also like