Analitičari Deutsche Bank: u svijetu počinje novo razdoblje – „era nereda“!

Analitičari jedne od najvećih svjetskih banaka – njemačke Deutsche Bank, predstavili su rezultate svoga istraživanja, iz kojih slijedi zaključak – kako se svijet nalazi na početku novog globalnog razdoblja, „ere nereda“.

„Tendencija prema globalizaciji, koja je bila karakteristična posljednjih 40 godina i koja je dovela do brzog rasta ekonomije i aktiva, vjerojatno, slabi“, prognoziraju analitičari DB.

U svojoj izjavi za javnost Deutsche Bank je naznačila 8 ključnih čimbenika nove „ere nereda“:

–        Pogoršanje američko-kineskih odnosa i procesi obratne globalizacije (deglobalizacije, op. GN.);

–        „Trenutak istine“ za Europu;

–        Tendencija prema povećanju državnog duga i primjeni „helikopterskog razbacivanja“ novca;





–        Izbor između inflacije ili deflacije;

–        Produbljavanje neravnoteže;

–        Zaoštravanje međugeneracijskog raskola;





–        Proširenje rasprava o klimatskim problemima;

–        Daljnji razvoj tehnologija.

Autori izviješća upozoravaju na različite trendove korištenja prošlosti za prognoziranje budućnosti, što oni nazivaju lošom taktikom zbog mogućih grešaka.

Analitičari DB ukazuju kako je pandemija koronavirusa samo ubrzala približavanje nove ere, a rub je pao na 2020. godinu. Oni smatraju, kako će u novim uvjetima izniknuti rizici za procjene tekućih visokih aktiva, povećati se zaduženost vlada i korporacija, a u geopolitičkom aspektu zaoštrit će se međukulturološke suprotnosti  i, poglavito, pogoršati se odnosi između SAD-a i Kine, koja se priprema za status gospodarske supersile, „ali se pritom drži tradicionalnih vrijednosti nasuprot zapadnom liberalizmu“.

 

Komentari

komentar

You may also like