Analiza: Kupovna moć u svijetu pada- Tel Aviv najskuplji grad za život, Damask najjeftiniji

Najveći izraelski grad Tel Aviv najskuplji je za život na svijetu, pokazala je analiza “Globalne cijene života” (WCOL). Tel Aviv je preuzeo neslavnu vodeću poziciju od Pariza, koji sada dijeli drugo mjesto sa Singapurom. Iza spomenuta tri grada slijede Zurich, Hong Kong i New York.

Najjeftinijim gradom za život proglašen je razrušeni sirijski glavni grad Damask, a drugi “najjeftiniji” za život je Tirpoli, glavni grad Libije.

Analiza troškova života koja je napravljena za ovu analizu obuhvatila je 173 države, a uspoređivane su cijene više od 200 proizvoda i usluga. Analizom je utvrđeno da su problemi u lancima nabave te protuepidemijske mjere koje su ograničile proizvodnju i trgovanje doprinijele porastu troškova života u mnogim gradovima. Cijene roba i usluga obuhvaćenih WCOL-om u prosjeku su porasle za 3,5% na godišnjoj razini u lokalnoj valuti, u usporedbi s povećanjem od samo 1,9% u ovo doba prošle godine. Troškovi prijevoza najbrže su rasli u ovogodišnjem istraživanju, uglavnom zbog rasta cijena nafte što je dovelo do povećanja cijene bezolovnog benzina od 21%, no snažno su porasle cijene kategorije rekreacije, duhana  i osobne njega. Caracas, Damask, Buenos Aires i Teheran pate od izuzetne stope inflacije.

“U nadolazećoj godini očekujemo daljnji rast troškova života u mnogim gradovima, ali i s povećanjem plaća u mnogim sektorima. Međutim, također očekujemo da će središnje banke oprezno podići kamatne stope kako bi zaustavile inflaciju. Tako bi se poskupljenja trebala ipak usporiti iduće godine”, zaključili su autori analize.

Komentari

komentar





You may also like