Angela Merkel: „Sjeverni tok 2“ mora biti dovršen

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu, 1. lipnja, kako baltički plinovod „Sjeverni tok 2“ mora biti dovršen, a da američki planovi o uvođenju eksteritorijalnih sankcija nisu u skladu s pravnim normama i očekivanjima Njemačke. Odgovarajući na pitanja zastupnika u Bundestagu, kancelarka je priznala kako se izgradnja plinovoda susreće s teškoćama, ali „mi svejedno smatramo kako je pravilno da taj projekt bude dovršen“.

Priznajući kako je plinovod „Sjeverni tok 2“ ekonomski projekt s političkim elementima, Angela Merkel je podsjetila kako je Njemačka uložila jako puno truda kako bi s Ukrajinom sklopila tranzitni ugovor na nekoliko godina (da bi primirila strahove Kijeva od gubitka ukrajinske tranzitne energetske uloge nakon operacionalizacije „Sjevernog toka 2“, op. GN).

Podsjećamo: danas se u njemačkom Bundestagu održala javna rasprava po pitanju „Sjevernog toka 2“, na kojoj su, osim kancelarke, sudjelovali i predstavnici njemačkih ministarstava gospodarstva, vanjskih poslova, bivši savezni kancelar Gerhard Schroder i brojni stručnjaci. Berlin ne želi Washingtonu prijetiti kontrasankcijama, ali je „spreman o njima razmisliti“ ako drugog riješenja ne bude, izjavio je šef odbora Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst.

Njemačka vlada polazi od toga da će američki Kongres u dogledno vrijeme donijeti zakon o novim sankcijama protiv spomenutog plinovoda. Na zasjedanju navedenog odbora Bundestaga državni tajnik njemačkog Ministarstva vansjkih poslova Niels Annen izjavio je kako Washington  želi jednostrano zaustaviti taj projekt. Međutim, eksteritorijalne sankcije su neprihvatljive i krše energetski suverenitet Europe, kazao je Annen, dodavši, kako je „to što Kongres SAD-a nastupa kao regulator europskih pitanja, apsurdno“.

Njemačka o temi uvođenja američkih sankcija upravo počinje dijalog s EU s ciljem utvrđivanja zajedničkih poteza usmjerenih protiv takve politike prekoatlanskog saveznika i partnera.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like