Angela Merkel: „Sjeverni tok 2“ mora biti završen

Paralelno s rasplamsavanjem „afere“ s navodnim trovanjem ruskog aktivista Alekseja Navalnog, pokrenute nakon njegovog dolaska na daljnje liječenje iz Rusije u njemačku prijestolnicu Berlin i gdje su njemački liječnici izjavili o pronalasku otrovnih supstanci u njegovu tijelu, pojačale su se i medijske spekulacije oko toga, da bi ova, po Moskvu nova neugodna epizoda sličnoga scenarija kada je o navodnim trovanjima ruskih disidenata riječ – mogla značiti i kraj njemačkog sudjelovanja u ruskom energetskom projektu „Sjeverni tok 2“. Taj bi plinovod dnom Baltičkoga mora trebao povezati rusku i njemačku obalu – paralelno s već funkcionalnim plinovodom „Sjeverni tok“.

Usprkos tome, ili baš zbog toga, na ovu se temu danas oglasila i njemačka kancelarka Angela Merkel, i po tko zna koji put dala otvorenu potporu spomenutom plinskom projektu.

Merkel je, na današnjoj medijskoj konferenciji u Berlinu, izjavila kako je taj projekt  ekonomskog karaktera, da on mora biti dovršen i da ga se ne smije povezivati sa „slučajem Navalny“, kao i to, da on ne smije ovisiti o američkim sankcijama, protiv čije eksteritorijalnosti Njemačka ustraje.

Komentari

komentar

You may also like