Angela Merkel stiže u Moskvu 20.8., a dva dana kasnije u Kijev

Njemačka i Rusija, odnosno njihovi čelnici, kancelarka Angela Merkel i predsjednik Vladimir Putin, itekako imaju o čemu razgovarati u kontekstu krajnje narušenih političkih odnosa između EU i Rusije, složenog sigurnosnog stanja na tlu Europe, ali vjerojatno još i više zbog energetskih pitanja – prije svega plinovoda Sjeverni tok 2 koji za 20-ak dana mora biti dovršen. Naime, s njim u svezi prošlog je mjeseca postignut američko-njemački sporazum o kompenzacijama šteta za koje se očekuje da će ih imati Ukrajina nakon njegovog pokretanja, ali i zbog sprječavanja eventualne zlouporabe energenata u političke svrhe od strane Moskve prema Kijevu.

U tim i takvim okolnostima, kao i u uvjetima moguće nadolazeće plinske krize u EU zbog nedostatka plina u njihovim skladištima uoči početka sezone grijanja (skladišta u EU trenutačno su popunjena svega 60%, a ona njemačka 53% od ukupnog kapaciteta), iz Moskve je upravo stigla slijedeća vijest:

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi 20. kolovoza, potvrđeno je u  Kremlju.

“Planirano je razgovarati o stanju i izgledima za razvoj bilateralne suradnje na različitim poljima, kao i razmotriti niz aktualnih međunarodnih i regionalnih pitanja”, rečeno je u službenom priopćenju ureda ruskog predsjednika.

S druge strane, glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert izvijestio je da će kancelarka otputovati u Moskvu 20. kolovoza, a da će glavni grad Ukrajine Kijev posjetiti dva dana kasnije – 22. kolovoza.

Podsjećamo: zadnji put Merkel i Putin razgovarali su uživo još u siječnju 2020. u Moskvi – prije izbijanja globalne pandemije Covid-19. Nakon toga više su puta razgovarali telefonski, posljednji put 21. srpnja ove godine.





Njemačkoj kancelarki njen četvrti mandat ističe ove godine, a više se nije željela kandidirati. Parlamentarni izbori za Bundestag, nakon kojih se izabire kancelar(ka),  održat će se 26. rujna.

Drugim riječima, ovo će biti posljednji službeni posjet Angele Merkel Rusiji (a možda i općenito u inozemstvo kada mu pridodamo put u Kijev) u svojstvu savezne kancelarke. Posljednje inozemno putovanje prije ovog imala je u Washington sredinom srpnja, gdje je s američkim predsjednikom Joe Bidenom razgovarala o američko-njemačkim odnosima.

Komentari

komentar





You may also like