Angela Merkel više se neće kandidirati za predsjednicu CDU-a

Očito svjesna svog, sve lošijeg rejtinga popularnosti u njemačkom narodu, savezna kancelarka Angela Merkel ne namjerava se kandidirati za položaj predsjednice vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU). O tome je izvjestio Reuters, pozivajući se na stranačke izvore.

Merkel je, navodno, svoje namjere već objavila drugim stranačkim utjecajnim osobama. Izbori za šefa CDU trebaju se održati početkom prosinca ove godine.

Angela Merkel na čelu je stranke od 2000.g. i, zaravo je, s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je iste godine izabran na čelo ruske države, najdugovječnija europska političarka (uključno i političare) na čelu jedne zemlje. Njezino odustajanje od kandidature može potaknuti i utrku za pravo na njezinu smjenu s položaja savezne kancelarke, nakon što je u ožujku ove godine, po četvrti put za redom izabrana na tu dužnost. Podsjećamo da se redoviti parlamentarni izbori u Njemačkoj trebaju održati 2022.g.

Njemačka agencija DPA navodi, kako Angela Merkel namjerava ostati na dužnosti savezne kancelarke do kraja mandata, neovisno o odustajanju od kandidature za čelnicu najveće i najjače njemačke političke stranke.

Interesantna je u tom kontekstu i vijest njemačkog Spiegela, koji piše o tome, kako se Angela Merkel na početku željela iznova kandidrati za čelnicu CDU-a, ali da je planove promijenila nakon pirove pobjede CDU-a na zemaljskim izborima u Hessenu, održanim 28. listopada, koji su posvjedočili o ozbiljnom padu popularnosti te stranke. Naime, prema neslužbenim rezultatima, objavljanim od strane DW, CDU je osvojila 27% glasova, a SPD 19,8%. „Zeleni“ su osvojili 19.8%, a krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku“ (AfD) 13,1%. Za usporedbu s predhodnim izborima u toj saveznoj zemlji, održanim prije 5 godina, CDU je tada osvojio 38,3%, a SPD 30,7% glasova birača.

Spiegel, također, navodi, kako Merkeličina namjera za ostanak na čelu vlade izaziva čuđenje, budući da je ona postojano pridavala važnost upravo tome, da su predsjedanje strankom i dužnost šefa vlade neraskidivo povezani.





Podsjećamo da je rejting konzervativnog stranačkog bloka CDU-CSU, na čelu s Angelom Merkel, u rujnu snižen na najmanju razinu, od svega 28%, a sada navodno iznosi 26%.

 

 





 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like