Ankara: Grčki političari prozivaju Tursku kako bi skrenuli pozornost s vlastitih neuspjeha

Neki političari u Grčkoj osuđuju Tursku kako bi skrenuli pozornost sa svojih strateških neuspjeha i dobili političku podršku unutar svoje zemlje, rekao je turski direktor komunikacija Fahrettin Altun u članku objavljenom u Al Jazeeri.

Altun se osvrnuo na napetosti u vezi teritorijalnog spora i militarizacije otoka Egejskog mora. “Neki političari u našem susjedstvu imaju lošu naviku koristiti Tursku kao laku metu kako bi skrenuli pozornost sa svojih strateških neuspjeha i dobili političku podršku unutar zemlje. Još jednom naglašavamo našem savezniku i susjedu u NATO-u da su ovi pristupi osuđeni na daljnji neuspjeh”, rekao je Altun.

No, i Turska, pa i sam Erdogan svako malo optužuju Grčku, posebice zadnjih mjeseci. Potez koji Ankara najviše kritizira je stacioniranje vojnika od strane Grčke na otocima u istočnom Egejskom moru u blizini turske obale. Ovi su otoci morali biti demilitarizirani prema Sporazumu iz Lausanne iz 1923. i Pariškom ugovoru iz 1947. godine, tako da su bilo kakve trupe ili oružje na otocima strogo zabranjeni, tvrde iz Ankare.

“Neprestano eskalirajuće neprijateljstvo u Egejskom moru nikome ne služi. Cijena ove napetosti je sve veća za samog agresora”, rekao je Altun, ali i pomirljivo zaključio: “Unatoč brojnim neodgovornim potezima koje je Grčka poduzela protiv Turske, posvećeni smo pronalaženju rješenja putem diplomacije i dijaloga”.

Komentari

komentar





You may also like