Ankara i Moskva razmatraju zajedničku vojnu proizvodnju

Sjedinjene Države posljednjih dana vrlo nervozno reagiraju na poteze turskog državnog i vojnog vrha, koji se odnose na političku i vojnu suradnju između Ankare i Moskve. Naime, posve je razvidno kako sva ranija upozorenja nisu bila dovoljna da Turska promijeni svoje planove vezane uz suradnju s Moskvom, prije svega odluku o kupnji ruskih PRO i PZO sustava S-400. Tako Washington Ankari sada već potpuno otvoreno ne samo prijeti, već poduzima i konkretne – praktične mjere protiv Turske, koje imaju sva obilježja sankcijskih poteza tj. kažnjavanja te zemlje dok se ponovo „ne disciplinira“ tj. svoju, prije svega vanjsku politiku ne svede u okvire one Zapadne. S tim u svezi podsjećamo na prošlotjednu izjavu američkog potpredsjednika Mike Pencea na summitu NATO saveza u Washingtonu, kada je izjavio, da će Ankara morati izabrati između svog strateškog položaja u NATO-u ili ugroze njegove zajedničke sigurnosti zbog njezine suradnje s Rusijom u sferi vojne tehnologije. Prethodno je Pentagon uveo prve zabrane, koje se odnose na obustavu isporuka vojno-tehničke opreme Ankari, potrebne za opsluživanje američkih zrakoplova 5. generacije F-35, s obzirom da je Turska namjeravala kupiti do sto tih zrakoplova, u čijem programu razrade i proizvodnje aktivno sudjeluje od početka 2000-tih godina, skupa s drugim saveznicima iz NATO-a.

Ovaj uvod bio je potreban s obzirom na upravo prispjelu vijest, koja se odnosi na današnji odlazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Rusiju. Naime, on predvodi veliku tursku državnu, vojno-sigurnosnu i poslovnu delegacije u Moskvu, na novi sastanak Vijeća za suradnju najviše razine između dviju zemalja. Rusku će delegaciju na sastanku tog Vijeća predvoditi predsjednik Vladimir Putin.

Pred odlazak turske delegacije u Rusiju, član užeg tijela ureda turskog predsjednika Fahrettin Altun izjavio je kako će Turska s Rusijom razmatrati široki spektar pitanja međusobne suradnje u vojnoj sferi, između ostalog i ugovore o isporukama i zajedničkoj proizvodnji oružja i vojne tehnike. O tome je Altun izvjestio i na svojoj tvit stranici.

„Mi po širokom planu razgovaramo s Rusijom o našoj suradnji u vojnoj sferi. Govorimo o temama – od uzajamnih isporuka vojnih proizvoda do mogućnosti zajedničke proizvodnje. Suradnja dviju zemalja u vojnoj sferi ima masovni karakter i nastavlja se razvijati“, napisao je Altun. „Mi pozivamo sve strane, koje podupiru teroriste koji ugrožavaju cjelovitost Sirije, da od toga odustanu i daju doprinos (riješenju sirijskog problema)“, napisao je bliski suradnik turskog predsjednika Erdogana.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like