Ankara: poziv Europskog parlamenta za uvođenje sankcija je “odljepljen od realnosti”

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom traži “nametanje oštrih sankcija” Turskoj kako bi se podržao Cipar, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio grad na “ničijoj zemlji” Varoshu, koji je napušten nakon turske invazije na Cipar 1974.

Od tada vlada u Nicosiji ne kontrolira sjeverni dio Cipra, koji je kasnio proglasio neovisnost kao Turska Republika Sjeverni Cipar. Samo Turska priznaje tu samoproglašenu državu koju međunarodna zajednica smatra dijelom Cipra. Povod rezoluciji Europskog parlamenta bila je i Erdoganova izjava da treba realizirati rješenje o dvije države na Cipru.

U rezoluciji se također navodi da je tursko istraživanje prirodnog plina u području, koje Cipar i Grčka smatraju svojim, “ilegalno”, a ranije je Europsko vijeće pozvalo Tursku da odustane od istraživačkih misija u spornom području.

“U potpunosti odbacujemo neobvezujuću rezoluciju o našoj zemlji i Turskoj Republici Sjeverni Cipar”, poručio je priopćenjem glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy.

“Odluka još jednom pokazuje kako je Europski parlament odljepljen od realnosti po pitanju Cipra te da ima predrasude”, dodaje se.

Komentari

komentar





You may also like