Ankara: referendum Iračkog Kurdistana „nezakonit i neprihvatljiv“, a Turska može zaustavit tranzit njihove nafte

U svezi današnjeg referenduma o nezavisnosti Iračkog Kurdistana, u petak, 22. rujna, u Ankari je, pod predsjedanjem predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, održana sjednica turskogVijeća za nacionalnu sigurnost. Na njoj je rečeno, kako je referendum u Iračkom Kurdistanu „nezakonit i neprihvatljiv“.

„Referendum je nezakonit i neprihvatljiv. To je ozbiljna greška koja ugrožava mir u regiji. Ukoliko se referendum održi, Turska će zaštititi međunarodno pravo. Svi narodi Iraka – Arapi, Kurdi, Turkmeni – mogu mirno živjeti isključivo u okviru jedinstvene države. Referendum će dovesti do užasnih posljedica“, navodi se u izvješću turskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Također se navodi spremnost Ankare za pomoć u rješavanju svih spornih pitanja između Iračkog Kurdistana i središnje iračke vlade na temelju ustava.

S druge strane, današnja provedba kurdskog referenduma  ponukala je turskog premijera Binalija Yildirima na prijetnju izrečenu na televiziji NTV, kako Turska zbog započetog referenduma može zaustaviti tranzit nafte iz Iračkog Kurdistana .

Turski premijer je kazao, kako je tako gospodarski snažna država, poput Turske, spremna na gubitak 300-500 milijuna dolara od tranzita nafte, kada se radi o njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

Podsjećamo: u ponedjeljak, 25. rujna, počelo je glasovanje o nezavisnosti iračke autonomne regije Irački Kurdistan. Glasovati mogu  svi državljani Iraka registrirani na teritoriju te regije „i kurdskih teritorija izvan nje“. Osim toga, glasači izvan teritorija regije mogu glasovati putom interneta.





Protiv kurdskog referenduma oštro istupaju Turska, Iran i središnja iračka vlada u Bagdadu, kao i niz drugih regionalnih zemalja i Sjedinjene Države. Čak su i predstavnici UN-a zatražili odgodu ovog referenduma. Osim toga, Turska i Iran počele su izvoditi svoje vojne vježbe uz granicu s Iračkim Kurdistanom. Stanje po tom pitanju vrlo je složeno i u samom Iraku, poglavito u dijelovima regija Niniva i Diara, u kojima se također nastoji provesti kurdski referendum iako su one izvan administrativnih granica autonomne regije Iračkog Kurdistana. Najviše zabrinjava složeno stanje u gradu Kirkuku, u kojem se referendumu oštro protivi brojna turkmenska manjina, a tog grada i zone oko njega Bagdad se ne namjerava odreći i zbog golemih zaliha nafte, jednih od najvećih u Iraku i svijetu uopće.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like