Ankara: ubili smo 15 kurdskih boraca u Siriji

Tursko ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju kako je turska vojska ubila 15 pripadnika YPG-a, kurdske milicije u Siriji, prenosi turska agencija Anadolu.

Ministarstvo obrane Turske navodi da je YPG pripremao napad na sjeveru Sirije pod kontrolom Turske i proturskih sirijskih pobunjenika koji se bore protiv vlade Bašara Al Asada i YPG-a.

Kurdski YPG, koji je povezan s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja se oružano bori protiv turskih vlasti na istoku Turske, kontrolira velik dio sjeveroistoka Sirije. YPG je najjača sastavnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF), a turska je vojska intervenirala u Siriju upravo kako bi spriječila kurdsku kontrolu sirijsko-turske granice.

Krajem prošle godine turska je vojno, zajedno s proturskim militantima, zauzela pojas dug 120 kilometara uz granicu, čime je spriječila povezivanje YPG-a i PKK.

“Naši hrabri komandosi spriječili su pokušaj infiltracije terorističke organizacije PKK/YPG na područje obuhvaćeno operacijom ‘Izvor mira’ (operacija s kraja 2019., op.a) u pokušaju da naruše mir i sigurnost u regiji. Petnaest terorista PKK/YPG neutralizirano je prije nego što su uspjeli postići svoje ciljeve. Čestitamo našim hrabrim vojnicima”, navodi se u priopćenju ministarstva obrane, prenosi Anadolu.

Podsjetimo, Turska je pokrenula spomenutu vojnu ofenzivu nakon što je američki predsjednik Donald Trump iz tog područja povukao američke postrojbe koje su podržavale i obučavale YPG u borbi protiv džihadista.





Komentari

komentar

You may also like