Anketa: Erdogan bi izgubio na predsjedničkim izborima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bi, da se sada održavaju predsjednički izbori, bio poražen u drugom krugu izbora od kemalističkog protukandidata, pokazuje anketa agencije AKAM.

U slučaju da je Mansur Yavas, trenutni gradonačelnik Ankare, predsjednički kandidat Republikanske narodne stranke (CHP), za njega bi, protiv Erdogana, glasalo 59 posto Turaka, dok bi Erdogana podržalo njih 41 posto, pokazuje anketa koja je provedena terenski od 2. do 10. veljače na 1160 ispitanika.

Ako bi pak gradonačelnik Istanbua Ekrem Imamoglu bio kandidat CHP-a, Erdogan bi dobio 44 posto glasova, a Imamoglu 56 posto, proizlazi iz ankete.

Kemalistička Republikanska narodna stranka (CHP) glavna je opozicija Erdoganovoj islamsko-konzervativnoj Stranci pravde i razvoja (AKP).

Ideologija CHP-a je kemalizam koji obuhvaća, što simbolizira zastava CHP-a “šest strelica” – republikanizam, populizam, nacionalizam, laicizam, etatizam i reformizam.

Turski predsjednički izbori održavaju se tek 2023., a na prethodnika 2018. je Erdogan pobijedio u prvom krugu s 52, 59 posto glasova, dok je kandidat CHP-a Muharrem Ince osvojio 30, 64 posto glasova. Međutim, od tada je Erdoganu pala popularnost, a CHP je osvojio vlast na lokalnim izborima u dva najveća grada – Ankari i Istanbulu.





Komentari

komentar

You may also like